Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

24.1.2022 klo 16:46
Uutinen

Tärkeä tulos: Melkein joka toinen Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen valtuutetuista on yrittäjä

Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen uusista valtuutetuista noin 44 prosenttia on yrittäjiä. Koko maan vastaava lukema on noin 20 prosenttia.

– Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen kannalta on äärimmäisen hienoa, että saimme uuteen valtuustoon näin monta yrittäjää. Yrittäjät tietävät, että laadukkaat sote-palvelut voidaan järjestää laadukkaasti ja tehokkaasti vain monituottajamallilla, jossa palveluita tuottavat ja tarjoavat julkinen sektori sekä yritykset ja järjestöt, toteaa Etelä-Pohjanmaan Yrittäjien toimitusjohtaja Heikki Risikko.

Sunnuntaina päättyneissä aluevaaleissa valtuustoihin valittiin yhteensä 280 yrittäjää koko maassa. Se on 20,3 prosenttia kaikista aluevaltuutetuista. Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen osalta tarkka lukema on 44,1 prosenttia.

– Jokaisella aluevaltuutetulla on avaimet käsissään, jotta jonoja lyhentävät palvelusetelit laitetaan liikkeelle ja sote-yritysten osaaminen otetaan laajasti käyttöön. Sote-päättäjien käsissä on nyt se, otetaanko yritykset mukaan tuottamaan terveyttä ja palveluita hyvinvointialueemme asukkaille, Risikko sanoo.

Eniten yrittäjävaltuutettuja Keskustalla ja Kokoomuksella

Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueella eniten yrittäjävaltuutettuja on Keskustalla ja Kokoomuksella, molemmilla kahdeksan. Kolmanneksi eniten yrittäjävaltuutettuja on Perussuomalaisilla (7).

Koko maan osalta eniten yrittäjävaltuutettuja on Kokoomuksella (86), toiseksi eniten Keskustalla (74) ja kolmanneksi Perussuomalaisilla (47).

Etelä-Pohjanmaan Yrittäjien tavoitteena on, että uudella hyvinvointialueella hyödynnettäisiin laajasti monituottajamallia ja lisättäisiin palvelusetelin käyttöä. Palvelusetelin ideahan on se, että asiakas voi palvelusetelin turvin hakea yksityiseltä puolelta sen saman palvelun, johon hän olisi oikeutettu julkisella puolella.

– Yrittäjävaltuutetuilla on iso rooli rakennettaessa hyvinvointialueita. Yrittäjäjärjestö pyrkii pitämään tiivistä yhteyttä alueen yrittäjävaltuutettuihin ja myös meihin päin voi aina olla yhteydessä, olipa kyseessä sitten pieni tai suuri asia, Risikko rohkaisee.

Yrittäjävaltuutetut puolueittain Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueella:

epy

Yrittäjävaltuutetut puolueittain koko maassa:

Lähde: Suomen Yrittäjät

Yrittäjävaltuutettujen määrät puolueittain

Kokoomus 86
Keskusta 74
Perussuomalaiset 47
SDP 16
RKP 16
Vihreät 13
Liike Nyt 10
Kristillisdemokraatit 6
Vasemmistoliitto 6
Valta kuuluu kansalle 3
Muut ryhmät  3

Yrittäjävaltuutettuja yhteensä 280

Yrittäjien osuus puolueen valtuutetuista

Liike Nyt 50,0 %
Perussuomalaiset 30,1 %
Valta kuuluu kansalle 30,0 %
Kokoomus 29,8 %
Keskusta 24,9 %
RKP  20,8 %
Vihreät 14,4 %
Kristillisdemokraatit 10,5 %
SDP  5,8 %
Vasemmistoliitto 6,0 %
Muut ryhmät 37,5 %