16.2.2024 klo 14:07
Uutinen

Tavoitteena oma tuotanto

Hirsiässien yrittäjä Aleksi Sivonen toivoo, että yrityksen liikevaihto muodostuisi tulevaisuudessa pääasiassa omista myyntikohteista.

Tohmajärveläinen, Hirsiässät Oy:n vuonna 2018 perustanut Aleksi Sivonen sai kokea yrittäjyyden nurjan puolen heti yrittäjänuransa alussa: ensimmäinen yritys, jolle hän teki töitä, meni konkurssiin.

– Silloin mietin, että tätäkö tämä on. Se oli heti luulot pois. Onneksi sen jälkeen asiat ovat olleet huomattavan paljon helpompia, hän naurahtaa.

Hirsiässät tekee hirsirakentamista yrityksille ja yksityisille sekä alihankintana hirsikehikon tehdasasennuksia. Projekteja on ollut mökeistä ja asuintaloista Kiihtelysvaaran uuden kirkon runkoon. Sivosen tavoitteena on siirtää liiketoiminnan painopiste tulevaisuudessa omiin myyntikohteisiin, ja viime vuonna alkoikin ensimmäisen oman taloprojektin valmistelut.

– Ajatus oli aloittaa taloprojekti viime keväänä, mutta kauppa ei käynyt. Mutta on hyvä, että tontti ja suunnitelmat ovat valmiita sitten, kun rakentaminen piristyy, hän pohtii.

Harvinainen tilanne

Hirsiässät työllistää Sivosen lisäksi kaksi henkilöä, joista toinen oli vuoden alussa lomautuksella. Sivonen toteaakin, että kun aiemmin töitä oli sovittu vähintään puoleksi vuodeksi eteenpäin, viime vuonna aikajänne oli pahimmillaan muutama päivä.

Viime vuosien mullistusten myötä Sivosella onkin viesti muille yrittäjille: välillä on muistettava levätä.

– Pitää löytää jokin juttu, millä yritysjutuista pääsee hetkeksi eroon. Minulla ne ovat leivän leipominen, sauna ja viini. Jaksaa paljon paremmin, kun on muutakin tekemistä. Tämän asian tärkeys on viime vuosina korostunut.

Kaikesta huolimatta Sivonen on tyytyväinen päätökseensä alkaa yrittäjäksi.

– Totta kai se jännitti, mutta uskalsin lähteä, koska olen tehnyt alalla melkein kaikkia töitä pois lukien sähkö- ja putkityöt. Tiesi, että se kantaa, ja niin on kantanutkin, hän summaa.

Teksti ja kuvat: Susanna Lehikoinen-Eriksson