10.8.2023 klo 17:40
Uutinen

Täydellinen loma

Lomasuunnitelmista keskustellaan työpaikan kahvipöydissä ja hiekkalaatikoiden äärellä. Lomaa suunnitellaan pitkin vuotta ja sitä odotetaan kuin kuuta nousevaa. Lomasta halutaan tehdä täydellinen. 

Lomalla ollessa ehtii selata instagramista muiden lomatunnelmia: sangriakannuja, ruskettuneita sääriä, tyyntä kesäiltaa ulkoporealtaassa, naurun remakkaa Särkässä, rakkaudentäyteisiä illallisia Pariisissa, kalasaaliita Lofooteilla, vesijeteillä hurjastelua ja jäätelötötteröitä.

Helposti voi käydä niin, että se oma loma ei tunnukaan enää täydelliseltä. Miksi me ei mennä ulkomaille? Minäkin haluaisin porealtaan! Miten noilla voi olla varaa tuohon? Miksi muiden elämä on noin täydellistä?

Muista kuitenkin, että niiden somekuvien mielikuva on eri asia kuin totuus niiden takana. Sitä sangriakannullista seurasi vielä toinen ja kolmaskin, jonka jälkeen puolison kanssa syttyi nyrkin iskuihin johtanut riita. Kauniiden säärien esittelijä on syvästi masentunut ja ei voi laittaa kuvaa kasvoistaan, jotka ovat turvonneet itkusta. Ystävän porealtaassa istuva on juuri saanut tiedon kotinsa pakkolunastuksesta ulosottoon. Nauru särkässä vaihtui itkuun, kun tutut kiusaajat saapuivat paikalle. Pariisin tunnelmaa latistaa juuri saatu uutinen äidin aivokasvaimesta. Lofooteille on lähdetty pakoon avioerosta ja huoltajuuskiistasta johtuvaa ahdistusta. Oman lapsen paha huumeriippuvaisuus syö vesijetteilijää sisältä käsin. Jäätelöllä herkuttelijalla ei ole ollut varaa pitää lomaa viiteen vuoteen.

Ei tunnu enää niin täydelliseltä. Silti näiden perusteella meille voi syntyä ajatus siitä millainen loman tulisi olla. Tai että sitä ylipäätään täytyisi viettää. Muiden elämä saattaa tuntua kadehdittavalta silloin kun siitä näkee vain pintaraapaisun. Omasta elämästä taas tuntee kaiken – myös ne ikävät hetket ja olosuhteet. 

Vietätpä lomasi (tai olet viettämättä) miten tahansa, niin muista että aidan takana ruoho ei aina ole oikeasti vihreämpää. Se voi vain näyttää siltä. Usein itsellä on asiat aika mallillaan, vaikkei sitä joka hetki huomaakaan. 

On siis loma, arki, eläkepäivä tai viikonloppu: katso ympärillesi, huomaa mikä kaikki on hyvin ja tee asioita joista itse nautit. Minäkin yritän.

Päivi Koskinen