1.4.2024 klo 09:22
Uutinen

Teemu Kivijärvi viihtyy työssään Lähiapteekin apteekkarina

Jos Järvenpään Lähiapteekin apteekkarina tunnettu Teemu Kivijärvi olisi nuoruusvuosinaan valinnut toisin, hän saattaisi nyt olla fysioterapeutti, hieroja tai sairaanhoitaja. Kiinnostava urapolku lääkealalta löytyi nimittäin melko onnekkaan sattuman kautta Kivijärven työskennellessä lukion jälkeen sijaisopettajana koulussa.

– Kerran opettajanhuoneessa tuli puhetta tulevista suunnitelmistani ja eräs opettaja mainitsi, että farmasia voisi olla minulle sopiva ala. Elettiin vielä sitä aikaa, että piti lähteä kirjastoon tutkimaan, mitä sellainen farmasia oikein on, Kivijärvi muistelee.

Reissu kirjastoon kannatti, sillä farmasiassa näyttivät yhdistyvän monet Kivijärvelle tärkeät mielenkiinnon kohteet, kuten kemia, fysiikka ja terveys. Vuonna 1997 hän haki ja pääsi Kuopion yliopistoon opiskelemaan farmasiaa. Ala tuntui heti omalta.

– Onnistuin löytämään mielenkiintoisen alan hyvän sattuman kautta, Kivijärvi iloitsee.

Haave omasta apteekista

Valmistumisensa jälkeen Kivijärvi työskenteli proviisorina useissa apteekeissa muun muassa Kouvolassa, Lahdessa ja Haminassa. Vähitellen mieleen alkoi hiipiä haave omasta apteekista.

– Uran alkuvaiheessa minulla ei ollut suurta halua lähteä apteekkariksi, mutta identiteetti kasvoi siihen suuntaan työuran aikana. Täydensin osaamistani apteekkifarmasian erikoistumisopinnoilla, jotka valmentavat apteekkarin tehtävään.

Keväällä 2020 Järvenpäässä tuli haettavaksi lupa kaupungin kolmannen apteekin perustamiseen. Suomessa apteekkilupien myöntämisestä päättää Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea. Teemu Kivijärvi haki ja sai toivomansa apteekkiluvan. Hän aloitti Järvenpään Lähiapteekin apteekkarina lokakuussa 2020.

– Työ apteekkarina on ollut vielä antoisampaa kuin etukäteen ajattelin. Olen viihtynyt työssäni melkein liiankin hyvin. Teen pitkiä päiviä, sillä nautin työstäni niin paljon. Järvenpää on toimintaympäristönä todella mukava. Asukkaat ovat ottaneet apteekin hyvin vastaan, ja kaupungissa panostetaan paljon yrittäjyyteen ja yrittäjiin.

Kivijärvi on halunnut panostaa apteekkinsa monikanavaiseen asiakaspalveluun. Apteekkiasioita voi hoitaa paikan päällä kivijalkaliikkeessä, mutta lisäksi asiakkaita palvelevat verkko- ja videoapteekki, jotka mahdollistavat asioinnin etänä. Tarvittaessa apteekkitilauksen saa kotiinkuljetuksella, joka on nopeimmillaan perillä jopa 15 minuutissa.

– Kivijalan merkitys on edelleen ylivoimainen, mutta muut kanavat ovat tärkeitä palvelumuotoja silloin, kun asioiminen paikan päällä ei ole mahdollista. Uskon, että verkkoapteekin osuus myynnistä kasvaa tulevina vuosina. Esimerkiksi Ruotsissa verkossa tehdään jo noin 20–30 prosenttia apteekkiostoista.  

Nuorille tärkeää työkokemusta  

Järvenpään Lähiapteekki on työpaikka, jossa viihdytään. Tästä kertoo muun muassa Great Place to Work -sertifiointi, joka apteekille vastikään myönnettiin tunnustuksena erinomaisesta työntekijäkokemuksesta. Järvenpään Lähiapteekki sai sertifikaatin ensimmäisenä apteekkina Suomessa.

– Meillä on aina panostettu paljon työhyvinvointiin ja työssä viihtymiseen. Kun työntekijät viihtyvät työssään, se heijastuu myös asiakaspalveluun ja koko yrityksen toimintaan. Meillä on hyvä yhdessä tekemisen meininki. Keskustelemme asioista hyvin avoimesti ja tuemme työkaveria mahdollisissa haasteissa.

Järvenpään Lähiapteekissa työskentelee säännöllisesti proviisori, kuusi farmaseuttia, 3–4 teknistä työntekijää ja lisäksi vaihteleva määrä tuntityöntekijöitä. Apteekki työllistää vuosittain runsaasti myös paikallisia nuoria kesätyöntekijöinä ja TET-harjoittelijoina. Viime vuonna apteekissa työskenteli kaikkiaan 34 harjoittelijaa ja kesätyöntekijää.

Nuorten harjoittelijoiden palkkaamisella Kivijärvi haluaa kantaa osansa yhteiskunnallisesta vastuusta. Hän haluaa tukea nuoria, jotta nämä pääsevät työurallaan hyvin alkuun. Ajan mittaan nuorten työllistäminen voi tuoda helpotusta myös apteekkialan työvoimapulaan.

– Kenties joku meille kesätöihin tai harjoitteluun tulevista nuorista innostuu myöhemmin miettimään apteekkialaa omana uravaihtoehtona. Kun kuulen alan opiskelijoiden tarinoita, niitä yhdistää usein se, että ensikosketus alaan on saatu kesätöissä tai harjoittelussa apteekissa. Ne ovat nuorille tärkeitä kokemuksia.

Runsaasti näkyvyyttä somessa

Kivijärvi on kiitollinen siitä, että apteekin henkilökunta on ollut valmis panostamaan nuorten harjoittelijoiden ohjaamiseen ja opastamiseen. Samalla kun nuoret saavat oppia apteekkialasta, he tuovat apteekkiin mukanaan uusia tuulahduksia. Kesätyöntekijä on esimerkiksi auttanut apteekin henkilökuntaa ottamaan haltuun TikTokin, erityisesti nuorten suosiossa olevan sosiaalisen median palvelun.

– Nyt katsotuimmilla videoillamme on TikTokissa jo satoja tuhansia katselukertoja, Kivijärvi kertoo.

Sosiaalinen media on Järvenpään Lähiapteekille tärkeä markkinointikanava, jonka eteen tehdään systemaattista työtä. Eniten julkaisuja tehdään Facebookiin ja Instagramiin, mutta niiden ja TikTokin lisäksi apteekki näkyy myös Pinterestissä, LinkedInissä, X:ssä ja YouTubessa. Joka kanavaan räätälöidään sinne parhaiten sopivaa sisältöä.

– Monet julkaisumme keräävät huikean määrän näyttökertoja. En usko, että lehtimainonnalla saavutettaisiin yhtä suurta näkyvyyttä kuin onnistuneella somepostauksella.

Terveyspiste tuo sairaanhoitajan apteekkiin

Työstään tykkäävällä apteekkarilla on runsaasti ideoita apteekkinsa kehittämiseen. Kunhan lupa-asioille näytetään vihreää valoa, Järvenpään Lähiapteekkiin avataan terveyspiste, joka tuo sairaanhoitajan palvelut apteekkiasiakkaiden saataville. Sairaanhoitajalta voi saada avun pieniin toimenpiteisiin, kuten vaikkapa haavanhoitoon.

– Aluksi palvelu on tarjolla parina päivänä viikossa, mutta sitä voidaan tarvittaessa myöhemmin laajentaa, Kivijärvi lupaa.

Kivijärven mukaan apteekit ovat tällä hetkellä toimivin osa suomalaista terveydenhuoltoa. Apteekissa pystytään auttamaan monia asiakkaita, jotka muutoin kuormittaisivat kriisissä olevaa terveydenhuoltoa. Lievissä terveyshaasteissa apteekin ammattilaisen antama neuvonta ja ohjaus itsehoitoon voi tuoda riittävän avun. Tarvittaessa asiakas ohjataan apteekista eteenpäin lääkäriin.

– Toivoisin, että apteekit nivottaisiin vielä tiiviimmin osaksi terveydenhuollon ketjua, Kivijärvi sanoo.

Äänikirjoja ja palloilulajeja

Teemu Kivijärvi asuu työviikot Järvenpäässä, mutta ajelee vapaapäivinään perheensä luokse Kouvolaan. Silloin työasiat saavat jäädä, eikä läppäriäkään pakata kyytiin mukaan.

Vapaa-ajallaan Kivijärvi viettää aikaa perheen, ystävien ja Sulo-koiran kanssa sekä erilaisten palloilulajien parissa. Uusin intohimo on äänikirjojen kuuntelu.

– Oikein odotan, että pääsisin taas kuuntelemaan äänikirjaa. Kuuntelen elämäkertoja, kevyempää kirjallisuutta, mutta myös ammatillisesti kiinnostavia kirjoja.

Teksti ja kuva: Krista Korpela-Kosonen