7.11.2018 klo 08:02
Uutinen

Teneriffan aurinko katkaisi yksin puurtavan yrittäjän arjen – kotioloissa tarvittavan tauon tuo vaikka tanssi Kalle-kissan kanssa

Kun stressi meinaa ottaa yliotteen, kaappaa graafinen suunnittelija Anu Törmä kissansa Kalle Kirsikan kainaloon ja tanssii enimmät höyryt pois Rihannan tahdissa.

– Jos työ meinaa tökkiä, voi aina ottaa pienen tauon. Tämä on elämäntapa, jossa itse tietää paljonko on aikaa töihin. Välillä voi lähteä vaikka sienimetsään kesken työpäivän.

Maaseudun rauha oli isossa roolissa, kun Anu Törmä ja yrittäjämiehensä, valokuvaaja Ilkka Ärrälä muuttivat Helsingistä Somerolle vuonna 2002. Samalla kun lyötiin hynttyyt yhteen pariskuntana, perustettiin myös yhteinen yritys Törmä-Ärrälä Oy.

– Se oli luonteva ratkaisu. Pystymme tarjoamaan koko paketin visuaalisesta suunnittelusta taittoon, tekstiin, valokuvaukseen ja reproon asti.

Anu Törmää työllistävät muun muassa oppikirjojen visuaalinen suunnittelu, kuvitus ja taitto.

Työtilat on rakennettu entisen navetan yläkertaan. Alakerrassa kaakattavat kolme ankkaa, kana ja kukko.

– Aamuisin muistaa olla kiitollinen, kun ei tarvitse lähteä ruuhkiin, vaan voi kävellä 74 askelta pihan poikki töihin.

Töitä normaalitahtiin Teneriffalta

Inspiraatiota arkeen tuovat myös puutarhanhoito ja lukeminen. Espanjan kielen opiskelu vei pari vuotta sitten Törmän kolmeksi kuukaudeksi Teneriffalle.

– Kun oli 20 vuotta tehnyt graafikon töitä, halusi jotain irtiottoa. Sapattivapaa oli kaikkea muuta kuin vapaata, mutta toi aurinkoa ja piristystä normiarkeen.

Törmä vei Teneriffalle kannettavansa, hankki nettiliittymän ja ison näytön ja teki saarelta töitä entiseen tahtiin. Asiakkailla ei ollut huonoa sanottavaa järjestelystä.

– Olen yrittäjänä tarkka ja tunnollinen. Saan kehuja, että olen joustava ja pidän kustannusarvion hallinnassa.

Tiukimpia hetkiä varten on varattu väsyitku.

– Vartin väsyporu auttaa aina. Sen jälkeen kun niistää nenänsä ja nostaa housunsa, jaksaa taas jatkaa.

Tiina Rantakoski

tiina.rantakoski (at) yrittajat.fi

Kuva: Ilkka Ärrälä