Teollisuuden tilausten lasku jyrkkeni kohti loppuvuotta.
10.1.2024 klo 10:54
Uutinen

Teollisuuden tilausten lasku jyrkkeni, marraskuussa laskua 19 prosenttia – ”Kertoo korutonta kuvaa”

Teollisuuden uusien tilausten arvo oli marraskuussa 18,9 prosenttia pienempi kuin vuotta aikaisemmin, kertoo Tilastokeskus.

Tilausten lasku jyrkkeni loppuvuotta kohti. Tammi-marraskuun aikajaksolla tilaukset laskivat 12,1 prosenttia vuodentakaisesta.

 – Heikon tilanteen taustalla on samanaikainen Suomen tärkeimpien vientimarkkinoiden heikko kehitys ja talouden epävarmat näkymät niin Suomessa kuin Euroopassa, Suomen Yrittäjien ekonomisti Petri Malinen sanoo.

Yritykset saivat tammi-marraskuussa vuodentakaista vähemmän uusia tilauksia kaikilla teollisuuden päätoimialoilla. Eniten tilaukset vähenivät metalliteollisuudessa, jossa uusien tilausten arvo oli 21,3 prosenttia pienempi kuin vuotta aiemmin.

– Luottamus tulevaan on teollisuuden yrityksissä selvästi pitkän aikavälin keskiarvoa heikompaa. Suomen talouden aktiviteetin hiipuminen, viennin ja teollisuuden tilausmäärien väheneminen yhdistettynä yritysten heikkoon luottamukseen ja korkeisiin korkoihin kertoo korutonta kuvaa alkuvuoden tilanteesta, Malinen toteaa.

Vuodentakaiseen verrattuna lasku oli jyrkintä marraskuussa sähkö- ja elektroniikkateollisuudessa. Tuotanto väheni 10,6 prosenttia verrattuna edelliseen vuoteen. Kuukausitasolla tuotanto kasvoi kolmella seitsemästä päätoimialasta.

– Kausitasoitettu teollisuustuotanto laski marraskuussa 0,2 prosenttia edellisestä kuukaudesta, ja työpäiväkorjattu tuotanto väheni 2,0 prosenttia vuodentakaisesta tilanteesta. Yksittäisten kuukausien lukujen ohella on tärkeää seurata pidemmän aikavälin kehitystä, joka kertoo karua kieltään kysynnän heikkenemisestä lähes kaikilla teollisuuden toimialoilla, Malinen sanoo.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Eeva Pesonen