• Tilaukset ovat vähentyneet yhtäjaksoisesti jo yhdeksän kuukautta. Kuva: Getty's images
8.12.2023 klo 10:19
Uutinen

Teollisuuden uudet tilaukset romahtivat lokakuussa – ”Talvesta tulee vaikea”

Tilastokeskus julkisti perjantaina teollisuuden uudet tilaus- ja tuotantoluvut. Uudet tilaukset vähenivät lokakuussa 15,6 prosenttia vuoden takaisesta.

Teollisuuden tilaukset ovat vähentyneet yhtäjaksoisesti jo yhdeksän kuukautta. Heikoin tilanne on paperiteollisuudessa.

– Heikon kehityksen taustalla ovat Saksan talousvaikeudet, Euroopan keskuspankin kiristämä rahapolitiikka ja sotaan liittyvä geopoliittinen epävakaus, Suomen Yrittäjien ekonomisti Roope Ohlsbom sanoo.

Luottamus tulevaan on teollisuuden yrityksissä selvästi pitkän aikavälin keskiarvoa heikompaa.

– Suomen supistuva vienti ja kulutuskysyntä, teollisuuden vähenevät tilausmäärät, yritysten heikko luottamus ja korkeat korot on talouden kannalta vaarallinen yhdistelmä. Talvesta tulee vaikea, Ohlsbom sanoo.

Teollisuuden uusien tilausten arvo oli lokakuussa 15,6 prosenttia pienempi kuin vuotta aikaisemmin. Tammi-lokakuussa tilaukset vähenivät 11,4 prosenttia vuodentakaiseen verrattuna.

Paperin sekä paperi- ja kartonkituotteiden valmistuksen toimialalla uusien tilausten arvo oli 16,7 prosenttia pienempi kuin vuotta aiemmin.

Inflaation hidastuminen positiivinen merkki

Positiivisia merkkejä on löydettävissä suomalaisten maksamien kuluttajahintojen nousun laaja-alaisesta hidastumisesta ja Saksan odotettua matalammista inflaatioluvuista, Ohlsbom sanoo.

Ennakkotietojen mukaan Suomen yhdenmukaistettu inflaatio oli marraskuussa enää 0,7 prosenttia ja euroalueen inflaatio 2,4 prosenttia.

– Suomessa kulutuskysyntä saa piristysruiskeen, ja suurten EU-maiden hidastuva inflaatio jouduttaa korkojen laskua, Ohlsbom sanoo.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Eeva Pesonen