Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Teollisuusliitto ja Sievi Elements
Sievi Elementin tehtaalla valmistetaan puurakenteisia seinäelementtejä ja valmisosia. Kuva: Esa Melametsä
22.9.2022 klo 14:22
Uutinen

Teollisuusliiton yli 100 päivän lakko päättyi – Sievi Elementin paikallinen sopimus jatkuu

Teollisuusliitto lopettaa kesäkuusta asti jatkuneen lakon Sievi Element Oy:n tehtaalla.

Työtaistelutoimien taustalla oli puuelementtejä ammattirakentajille valmistavan Sievi Elementin henkilöstönsä kanssa tekemä paikallinen sopimus työehdoista. Neuvotteluissa henkilöstöä edusti henkilöstön enemmistön valitsema luottamusvaltuutettu.

Teollisuusliitto ei hyväksynyt kesäkuussa solmittua paikallista sopimusta eikä sitä, että henkilöstöä edustaa luottamusvaltuutettu. Teollisuusliitto vaati yhtiötä tekemään liiton kanssa työehtosopimuksen. Lisäksi liitto vaati koko henkilöstön edustajaksi neljän Sievi Elementin Teollisuusliittoon kuuluvan työntekijän valitsemaa luottamusmiestä.

Kun Sievi Element ei suostunut vaatimuksiin, Teollisuusliitto aloitti 13. kesäkuuta lakon yhtiössä. Lisäksi heinäkuussa Teollisuusliitto julisti yhtiötä kohtaan saarron. Sievi Elementin mukaan yli 80 prosenttia työntekijöistä vastusti Teollisuusliiton työtaistelutoimenpiteitä.

Nyt päättyvä lakko kesti kaikkiaan 102 päivää. Yhtiön ja sen henkilöstön välinen paikallinen sopimus pysyy voimassa muuttumattomana. Samoin luottamusvaltuutetun asema henkilöstön edustajana säilyy.

– Haluan jälleen kiittää kaikkia Sievi Elementin työntekijöitä, jotka ovat jaksaneet tehdä pitkää päivää liiton painostuksen alla ja työtaistelutoimenpiteistä huolimatta. Kiitän myös luotettavia yhteistyökumppaneitamme. Nämä kuukaudet ovat luoneet uskoa siihen, että paikallisen sopimisen mahdollisuudet paranevat niin tällä alalla kuin yhteiskunnassa laajemminkin, Sievi-konsernin toimitusjohtaja Juha-Matti Silver sanoo tiedotteessa.

– Olemme päässeet henkilöstön kanssa paikallisen sopimisen myötä tilanteeseen, jossa niin työntekijät kuin yhtiö hyötyvät. Toivon, että ammattiliitot kunnioittaisivat työpaikoilla tehtäviä paikallisia sopimuksia ja käyttäisivät lakkoasetta harkitusti, Silver jatkaa tiedotteessa.

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäisen mielestä Sievin tapaus osoittaa, että paikallinen sopiminen kannattaa.

– On mainiota, että pitkä lakko Sievi Elementissä viimein päättyy. On erinomaista, että yhtiön ja sen henkilöstön paikallinen sopimus pysyy voimassa ja luottamusvaltuutetun asema henkilöstön edustajana säilyy. Tämä osoittaa, että paikallisia sopimuksia kannattaa tehdä. Nostan hattua Sievin väelle, että yhtiö ja sen henkilöstö piti liiton kovan paineen alla linjansa, Pentikäinen sanoo.

Toimitus
Toimitus