13.7.2018 klo 09:09
Uutinen

Terassiluvat tiukassa kioskiyrittäjille – kioskeja seisoo tyhjillään

Helsingin kaupunki on myynyt lippakioskejaan, mutta osa niistä seisoo tyhjillään, koska kaupunki ei ole myöntänyt kioskiyrittäjille terassilupia, kertoo Kauppalehti.

Helsinki myi yhdeksän lippakioskia vuonna 2016, viisi niistä uusille omistajille. Tähän kesään mennessä vasta kolme uuden omistajan saaneista kioskeista on avattu, koska terassilupien saaminen on ollut osalle yrittäjistä vaikeaa.

Kioskiyritys Maako’s osti kolme huutokaupatuista lippakioskeista. Kioskit maksoivat 15 110–18 060 euroa.

Maako´sin kioskeista vain Johanneksenpuistossa sijaitseva kioski on saatu avattua. Kaikkiin kioskeihin on haettu terassilupia kaupungilta, mutta kaupunki ei ole toistaiseksi antanut hyväksyntäänsä.

– Olemme tapelleet luvista nyt melkein vuoden, toiminnanjohtaja Pekka Hakanen sanoo Kauppalehden haastattelussa.

Tuolien ja pöydän pystyttäminen kioskin viereen on sallittua, mutta lupaa katetun terassin rakentamiseen ei ole saatu.

Helsingin kaupunki kertoo sivuillaan, että terassilupahakemuksen käsittelyaika on noin yksi kuukausi, mutta hakijan tulee varautua pidempään käsittelyaikaan, mikäli hakemus sisältää toimenpidelupahakemuksen rakennusvalvontavirastoon.

Pekka Hakanen sanoo, että jos puolilämmitetyt, lasiseinäiset terassit eivät saa lupia, toiminta on vaikeaa syys- ja talvikaudella, jos ihmiset istuvat tuulen armoilla.

– Sateella ei lippa paljon ihmistä lohduta, Hakanen toteaa.

Johanneksenpuiston kioski myy lämpimiä leipiä ja salaattia, ja sillä on A-oikeudet. Kioski maksoi vajaat 20 000 euroa huutokaupassa, ja sen remonttikustannukset olivat muutamia kymmeniä tuhansia.

Hakanen uskoo, että kioski maksaa itsensä takaisin viimeistään ensi vuoden aikana.

Anniskeluluvat helpottavat

Vegaanista ruokaa myyvä ­Jänö-lippakioski Museokadulla on yksi uuden omistajan saaneista kioskeista. Kioski ostettiin Helsingin kaupungilta 30 200 eurolla.

Kioskin omistavan Vegaaninen lippakioski -osuuskunnan puheenjohtaja Joonas Pekkanen kertoo Kauppalehdessä, että remonttikustannukset nousivat noin 60 000 euroon, kun kioskiin tehtiin muun muassa uudet vesikytkennät.

Vuoden 2017 liikevaihto oli 127 000 euroa. Pekkanen kertoo tänä vuonna saatujen anniskelulupien helpottavan myyntien kasvattamista. Kesän 2018 tavoite on 150 000 euron liikevaihto.

Pekka Hakasen mukaan kaupungin tulisi helpottaa yritysten toimintaa ja höllentää lupien saamista.

– Lupien saaminen on nyt haastavaa ja byrokraattista, hän sanoo.

Kauppalehti ei tavoittanut Helsingin kaupungin edustajaa kommentoimaan tyhjillään olevia kioskeja ja terassisääntelyä.

Helsingin kaupunki myös vuokraa 14:ää lippakioskia.

toimitus(at)yrittajat.fi