2.7.2018 klo 09:51
Uutinen

Tiedätkö oikeutesi? Näin varmistat, että saat oikean korvauksen myöhästyneestä lentomatkasta

Oletko kärsinyt myöhästyneestä lennosta? Omat oikeudet kannattaa tiedostaa, jotta korvaukset eivät mene sivu suun.

Euroopan Unionin asetuksen perusteella lentoyhtiön asiakas on oikeutettu 600 euron korvaukseen, jos uusi lento saapuu kohteeseen yli 2 tuntia alkuperäisen saapumisajan jälkeen.

Lentoyhtiöt ovat asetuksen jälkeen kiristäneet aikataulujaan myöhästymisten välttämiseksi, mutta peruutuksia sattuu silti. Mediassa uutisoitiin viikonlopun aikana Finnairin kahdesta perutusta lennosta. Aamulehden mukaan peruutuksista voi koitua Finnairille jopa 344 400 euron korvaukset.

Matkustajan oikeudet ovat voimassa, kun lento on peruttu tai myöhässä tai matkustajalta evätään pääsy lennolle esimerkiksi ylibuukkauksen takia.

Jos lento peruutetaan, asiakkaalla on asetuksen mukaan oikeus saada lipun hinta takaisin tai valitsemaan uudelleenreititys.

Valituslomake verkosta

Saadakseen korvauksen matkustajan on huolehdittava itse valituksesta lentoyhtiölle. Tämän voi tehdä EU:n valituslomakkeella.

Korvauksen piirissä ovat EU:n sisäiset lennot sekä EU:n ulkopuolelta EU-alueelle saapuvat lennot, joita operoi unionin sisällä operoiva yhtiö. Korvauksen saa myös EU:n alueelta lähtevistä myöhästymisen ehdot täyttävistä lennoista, joiden määränpää on unionin ulkopuolella.

Lentoyhtiö välttyy korvauksilta, jos se pystyy osoittamaan, että peruutuksen ovat aiheuttaneet epätavalliset olosuhteet. Muussa tapauksessa yhtiö voi olla velvollinen rahallisiin korvauksiin myös silloin, kun lento peruutetaan alle kaksi viikkoa ennen lähtöä. Poikkeukselliseksi olosuhteeksi ei asetuksen mukaan katsota teknistä vikaa.

Lentomatkustajan oikeudet on varmistettava myös odotusaikana. Myöhästymisen aikana lentoyhtiön on tarjottava matkustajille ruokaa. Jos myöhästyminen edellyttää yöpymistä, lentoyhtiön on maksettava hotellikulut ja kuljetukset lentokentältä ja takaisin.

Kuva: iStockPhoto

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi