24.3.2021 klo 22:28
Uutinen

TIEDOTE: Yli 3 000 yritystä tarvitsee uuden omistajan viiden vuoden kuluessa

Yli 3 000 eteläpohjalaista yritystä on vaihtamassa omistajaa seuraavan viiden vuoden kuluessa. Näin arvioi Etelä-Pohjanmaan Yrittäjien toimitusjohtaja Heikki Risikko keskiviikkona Seinäjoella pidetyssä Omistajanvaihdosfoorumissa. Arvio perustuu kevään Pk-yritysbarometriin.

– Omistajanvaihdosten onnistunut valmistelu ja toteutus ovat tärkeitä. Siinä on mitä suurimmassa määrin kyse työpaikkojen jatkosta, Risikko sanoi.

Hänen mukaansa onnistunut omistajanvaihdos ei ole yksinkertainen asia.

– Yrittäjän pitää suunnitella sitä ajoissa. Vaikka myynti ei juuri nyt ole ajankohtainen, olisi ensin hyvä muodostaa näkemys, onko jatkaja löytymässä perhepiiristä vai myydäänkö ulkopuoliselle, Risikko muistutti.

Oman alueen omistajanvaihdospalvelut suosittuja

Yrittäjät kaipaavat hyviä neuvoja yrityksen arvon määrittämiseen ja jatkajan löytämiseen.

Pk-yritysbarometrin mukaan oman alueen maksuttomat omistajanvaihdospalvelut sekä tilitoimistot ja tilintarkastajat ovat yrittäjille houkuttelevin vaihtoehto hakea apua omistajanvaihdoksissa.

Useassa Suomen Yrittäjien aluejärjestössä on omistajanvaihdosasiantuntija jäsenyrittäjien apuna. Etelä-Pohjanmaan Yrittäjien ja eteläpohjalaisten kuntien rahoittaman palvelun omistajanvaihdosasiantuntijana toimii Aila Hemminki.

Myös kunnissa kannattaa puhua omistajanvaihdoksista

Omistajanvaihdoshaasteen kohtaavat varmuudella aina uudet yrittäjäsukupolvet. Erityisesti yksin-, mikro- ja pienyrittäjiä tulee herätellä yritystensä omistajanvaihdoksiin.

–Omistajanvaihdosten edistäminen vaatii toimia myös kuntakohtaisesti. Kuntien tulisi tunnistaa alueensa yrityksistä ne, jotka todennäköisesti kohtaavat lähivuosina omistajanvaihdoksen. Yksikin menetetty työpaikka heikentää kunnan elinvoimaa, Risikko sanoi.

Yrityksen ostaminen hyvä tapa aloittaa yrittäjänä

Yrityksen laajentamista tai perustamista harkitsevalle yrityksen tai liiketoiminnan ostaminen on varteenotettava vaihtoehto. Etelä-Pohjanmaan Yrittäjien toimialueen pk-yrityksistä 1 300 on Pk-yritysbarometrin mukaan kiinnostunut ostamaan yrityksen tai liiketoiminnan seuraavan kahden vuoden aikana.

Lisätietoja: Heikki Risikko, 050 3175 145