Teiden kunnossapito
25.5.2022 klo 07:30
Uutinen

Töyssyihin kannattaa tottua – Pirkanmaalla teitä kunnostetaan tänä vuonna selvästi aiempaa vähemmän

Päällysteitä Pirkanmaalla korjataan tämän vuoden aikana noin 175 kilometriä, mikä paitsi kuulostaa myös, de facto, on hyvin vaatimaton määrä. Vielä pari vuotta sitten korjattavien päällysteiden kilometrimäärä oli kaksinkertainen. Valtaosa tänä vuonna tehtävistä päällysteiden korjauksista on päätieverkon uusiopäällysteitä. Muuta tieverkkoa hoidetaan lähinnä paikkausten avulla. Se myönnetään suoraan, että korjausmäärien vähäisyydestä johtuen pirkanmaalaisten teiden kunto väistämättä heikkenee. Huhtikuun puolivälissä julkaistu päällystysohjelma on vielä alustava, ja kohteita tarkennetaan vielä kesän alussa mittausten perusteella.

Täällä tehdään tänä vuonna

Sorateitä parannetaan tänä vuonna Kangasalla ja Pälkäneellä: Kyynäröntiellä, Keljontiellä ja Haapasaarentiellä. Valaistusta puolestaan pistetään uusiksi sekä Kuljun moottoritiellä Lakalaivassa että moottoritiellä Ideaparkin eteläpuolella. Kuivatusta parannetaan maantie 338:lla Terälahdentiellä ja Velaatantiellä. Lisäksi Pirkkalassa Tampereen läntisen kehätien varrella täydennetään riista-aitaa Partolan ja Rajaniemen välillä.

Siltapuolella tänä vuonna korjataan Kiikan ylikulku- ja risteyssilta, sekä Kiuralan ja Kikkelän sillat Sastamalassa. Lisäksi uusitaan Ellinojan putkisilta Juupajoella ja Yrösjoen putkisilta Orivedellä. Myös Alisenjärven alikulkukäytävä Nokialla korjataan. Sen sijaan Kärppälänjoen sillan uusiminen valtatiellä 12 siirtyy toteutettavaksi vasta seuraavana vuonna.

Poikkeuksellinen tilanne

Kesän tietyöt käynnistyvät poikkeuksellisessa markkinatilanteessa. Äkillinen kustannusten nousu ja materiaalien saatavuusongelmat vaikuttavat myös Pirkanmaan tietöihin, etenkin siltojen korjaukseen. Kysymysmerkkejäkin jää vielä ilmaan. Esimerkiksi bitumin, teräksen, kaasun ja betonin kustannustaso ja saatavuus saattavat vielä kesän kuluessakin muokata suunnitelman toteuttamista.

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran Pirkanmaan Yrittäjä -lehdessä 10.5.2022

Ville Kulmala
Ville Kulmala