26.2.2024 klo 18:12
Uutinen

Toimitusjohtaja testaa: Espoon Yrittäjien Esa Kinnunen arvioi Fondian Legal Health Check -työkalun

Tervetuloa kurkistamaan yrittäjien lakiasioiden maailmaan – tässä haastattelussa pureudumme siihen, kuinka jokainen voi testata oman yrityksensä juridista kuntoa käyttämällä Fondian Legal Health Check -työkalua. Haastattelimme Espoon Yrittäjien toimitusjohtajaa Esa Kinnusta saadaksemme arvokasta näkemystä siitä, mitä hän ajattelee lakiasioista, kyseisestä työkalusta ja mikä hänen mielestään on tärkeintä, kun puhutaan yrittäjyydestä ja lakiasioista.

1) Voisitko kertoa hieman taustastasi ja kokemuksestasi yrittäjänä? Minkälaisia juridisia tarpeita olet kohdannut omassa liiketoiminnassasi yrittäjänä?

Ennen yrittäjyyttä toimin isoissa kansainvälisissä yrityksissä liiketoimintajohtajana. Kansainvälisen uran jälkeen seuraavat 10 vuotta vierähtivät IT-yrittäjänä. Täytyy myöntää, että yrittäjän arkeen mahtui järjetön määrä verta, hikeä ja pitkiä päiviä, mutta uurastus palkittiin lopulta FiBanin Finnish Business Angels Exit of the Year -palkinnolla vuonna 2020. Minulle yrittäjyys on kuin kilpaurheilua, jossa makeinta on voittaminen.

Nyt toimin startup-sijoittajana ja hallitusammattilaisena. Espoon Yrittäjien toimitusjohtajaksi hakeuduin, koska haluan vaikuttaa yhteiskunnallisesti yrittäjien asioihin ja tukea muita yrittäjiä.

Lakiasioista omalla kohdallani ovat korostuneet henkilöstöön, verotukseen, asiakas- ja toimittajasopimuksiin ja immateriaalioikeuksiin liittyvät juridiset kysymykset sekä softapuolen myyntiin liittyvät oikeudet. Henkilöstö- ja veropuolella kansainväliset liittymäpinnat lisäävät aina oman vaikeuskertoimensa, ja siksi myös paikalliset lakitoimistot eri puolilla maailmaa ovat tulleet tutuiksi.

2) Mikä sai sinut kiinnostumaan Fondian Legal Health Checkistä ja kokeilemaan tätä työkalua verkossa? Mitkä ovat mielestäsi sen suurimmat hyödyt yrittäjille?

Minusta on mahtavaa, että Espoon Yrittäjien kumppanina on Fondian kaltainen lakifirma, joka tarjoaa apua lakiasioissa eri tasoilla. Tämä Legal Health Check -työkalu on helppo tapa tutustua lakiasioihin ja tunnistaa omia heikkoja kohtia.

Oman yrityksen lakiasioiden tilaa ei ole ehkä helppo ymmärtää eikä sitä edes tule välttämättä ajatelleeksi kaiken kiireen keskellä. Yritysten kannattaisi vähän skarpata tässä. Harvan yrityksen ydintoimintoja on legal, mutta helppo palvelu ja matalan kynnyksen keskusteluyhteys, jolla lakiapua saa, ovat ehdoton etu yrittäjille. Voit nukkua yösi rauhallisemmin, kun tunnistat omat heikkoutesi ja saat niihin apua.

Pienyrittäjille on tärkeää olla palveluita, jotka täyttävät juridisen minimitason, koska tosi elämässä on tunnistettava rajalliset taloudelliset resurssit. Pitää hyväksyä oikea ja riittävä taso, mikä tarkoittaa käytännössä sitä, että tunnistetaan ne juuri omalle liiketoiminnalle tärkeät juridiset kohdat, jotka täytyy olla loistokunnossa. Isommilla yrityksillä on sitten mahdollisuus tehdä kaikki viimeisen päälle.

3) Millaisia odotuksia sinulla oli tätä lakiasioiden kuntokartoituspalvelua kohtaan ennen sen testaamista, ja vastasiko se odotuksiasi?

Kun Fondian Katariina Kuusiluoma kertoi, että heillä on tällainen itsekäyttöpalvelu, lähdin testaamaan työkalua avoimin mielin. En ollut törmännyt Katariinaan enkä vastaavaan työkaluun aikaisemmin. En oikein edes tiennyt, mitä odottaa kummaltakaan, mutta palvelussahan oli valtavasti eri juridisia alueita ja todella paljon tietoa. Kartoitin itse ensipuraisulla henkilöstöasiat, tietosuojan, markkinoinnin ja kuluttajansuojan, immateriaalioikeudet ja teknologian sekä verotuksen.

Uskon, että moni yritys voi hyötyä maksuttomasta itsekäyttöpalvelusta huomattavasti. Eihän sulla ole edes mitään menetettävää, koska tämän verkkopalvelun käyttö on maksutonta.

4) Mikä ominaisuus tai toiminnallisuus palvelussa yllätti sinut positiivisesti tai oli erityisen hyödyllinen?

Palvelu on jouheva käyttää. Vastaaminen on helppoa ja nopeaa.

5) Millainen oli kokemuksesi palvelun käytettävyydestä ja käyttöliittymästä? Oliko se helppo ja intuitiivinen käyttää?

Kyllä, en tarvinnut käyttöohjetta käyttöön eli se on intuitiivinen käyttää. Minusta se on myös kivanoloinen palvelu.

6) Saitko juridisia oivalluksia tai sydämen tykytyksiä testatessasi Legal Health Check -työkalua yrityksen juridisten asioiden kartoitukseen?

Sanoisin, että palvelun käyttö avasi silmäni sille, että harva yritys tai yrittäjä ymmärtää asioita näin kokonaisvaltaisesti. Tieto taitaa lisätä myös tuskaa, sillä yrittäjän arjessa moni asia jää tarkoituksellakin vähän vähemmälle. Tietysti asiat koskettavat eri tavalla eri yrityksiä.

7) Miten näet tämän itsekäyttöpalvelun vaikuttavan yrittäjien arkeen ja liiketoimintaan?

Kaikki valittavat aina kiirettä ja ajanpuutetta. Aina pitää kuitenkin olla aikaa tehdä se tärkein. Mielenrauhalla on arvonsa. Kiire on tekosyy. Puolessa tunnissa pääsee jo pitkälle. Se aika pitää vain ottaa ja hoitaa homma. Toivon, että yritykset saavat peruspohjan ja -ymmärryksen juridisille asioille. Jatkotoimenpiteet seuraavat sitten perässä tarpeiden mukaan.

8) Mitkä ovat mielestäsi ylipäänsä tärkeimmät juridiset tarpeet, jotka yrittäjien tulisi huomioida toiminnassaan?

Yritysten pitää ensin määritellä itselleen ja ydinliiketoiminnalleen se kaikista tärkein. Kaiken ei tarvitse olla viimeisen päälle kunnossa, mutta pitää ymmärtää todella tärkeät asiat ja laittaa ne hienoon kuntoon.

Tunne itsesi myös yrityksen osakkaana. Usein käy ilmi, että osakassopimuskin puuttuu, tai se on tehty miten sattuu uhraamatta sille kovinkaan paljon ajatusta esimerkiksi exit-tilannetta silmällä pitäen. Sama lienee avioehtojenkin kohdalla.

Kun on vastuita ulospäin, yhtiöoikeusjumppa ja hyvä hallinto korostuvat. Kun toimit omillasi, tilanne on hieman toinen.

Henkilöstö- ja verokysymykset ovat aina tärkeitä.

9) Jos voisit muuttaa yhden asian tässä palvelussa, mikä se olisi ja miksi?

Toivoisin suoraa palautetta tuloksistani ja että Fondian ammattilainen palaisi minulle vielä suoraan ratkaisuehdotusten kera.

10) Mitä haluaisit sanoa muille yrittäjille tästä Legal Health Check -työkalusta. ?

Testatkaa ja käykää kokeilemassa. Puolen tunnin kahvitauolla voi saada paljon uusia näkemyksiä.

11) Voisitko kertoa jonkun positiivisen, yllättävän tai opettavaisen tarinan liittyen johonkin juridiseen tilanteeseen, jonka olet kohdannut vuosien aikana omalla urallasi ja omassa liiketoiminnassasi?

Parhaat juristit ymmärtävät kokonaisuuden eivätkä tarjoa pistemäistä ratkaisua. Lisäksi se kieli, jolla puhutaan eli ymmärrettävyys on kaiken keskiössä. Juristikieltä on usein vaikea ymmärtää eli asiat pitää puhua ja selittää tavalla, jonka vastaanottaja ymmärtää. Hienointa on, kun juristi on enemmän kuin juristi eli hän kykenee ymmärtämään liiketoimintaa riittävällä tasolla. Lähdetään oikean tilannetajun pohjalta kohti ratkaisuja eikä pykälistä. Parhailla juristeilla on aito halua tutustua yrittäjän bisnekseen eikä hän pysyttele vain pykälien takana.

Pääset tutustumaan Fondian Legal Health Check -palveluun seuraavalla tavalla:
1) Rekisteröidy palveluun antamalla sähköpostiosoitteesi täällä >
2) Kirjaudu MyFondiaan
3) Kartoita oman yrityksesi juridinen kunto tekemällä Legal Health Check -kartoitus

👍 Lisäksi voit tutustua Fondian tarjoamiin Espoon Yrittäjien jäsenetuihin täällä >

Teksti: Fondia

Kuva: Esa Kinnunen