4.2.2021 klo 13:30
Uutinen

Toimiva joukkoliikenne Loviisalle elinehto

Kaupunginjohtaja Jan D. Oker-Blom totesi Loviisan Sanomien (28.1.2021) haastattelussa, että päätehtävänä on kääntää Loviisan houkuttelevuus nousuun. Kaupunginjohtajan tavoitteen kanssa ei voi kuin olla samaa mieltä.

Tarvitsemme lisää asukkaita, työntekijöitä, yrittäjiä – vain vireä asukaskunta pitää yllä kaupunkia ja sen elinvoimaa. Tämän tavoitteen ylle on nyt vyörynyt synkkä pilvi, jonka vaikutusta ei pidä väheksyä: joukkoliikenteen merkittävä alasajo.

Kaupunkilaisten keskuudessa virisi suuri huoli, kun Savonlinja ilmoitti lopettavansa kaukoliikenteen vuorot sekä Loviisan ja Helsingin että Loviisan ja Kotkan välillä. Savonlinjan päätös on kuitenkin ymmärrettävä, sillä markkinaehtoisesti toimivalle yritykselle ei jää muita vaihtoehtoja, kun koronan aiheuttama syöksykierre jatkuu.

Päätös osuu vaan ikävästi meihin loviisalaisiin ja niihin, jotka ovat suunnitelleet tänne muuttamista. Toimiva joukkoliikenne on ehdoton edellytys potentiaalisille uusille asukkaille, jotka suunnittelevat Loviisaan muuttoa.

Pääkaupunkiseudulta moni haaveilee pikkukaupungin rauhasta, mutta arjen pitää toimia ja toimivan arjen yhtenä keskeisenä pelimerkkinä on toimiva joukkoliikenne. Bussit kuljettavat koululaiset kouluun, työntekijät työpaikoille ja yrittäjät hankkimaan uusia asiakkuuksia. Lisäksi ei pidä unohtaa sitä, että Loviisaan tullaan muualta töihin, harrastuksiin, kyläilemään ja tutustumaan. Kestävän kehityksen tavoitteet sisäistäneet matkustajat siirtyvät yksityisautoilusta joukkoliikenteeseen.

Me Loviisan Yrittäjät ry:ssä olemme aidosti huolestuneita tilanteesta. Historia on nimittäin osoittanut sen, että lopetettuja vuoroja harvoin tuodaan takaisin, saati lisätään. Nyt on paikka katkaista historian toistama tarina.

Tässä on meidän reseptimme ongelman ratkaisemiseksi:

Päätehtävänä on kääntää Loviisan houkuttelevuus nousuun.

  • Kaikki loviisalaiset: Käytetään julkista liikennettä aina, kun se on järkevää. Mitä enemmän on matkustajia, sitä houkuttelevampaa reitin ajaminen on liikennöitsijälle.
  • Liikennöitsijät: Loviisasta kulkee (normaaliaikana) Helsinkiin töihin bussilastillinen. Porvooseen kulkee toinen bussilastillinen koululaisia (normaaliaikana). Voisiko tässä olla liiketoiminnan paikka?
  • Kaupunginhallitus ja -valtuusto: Pyydämme asian kiireellistä käsittelyä ja ratkaisuja, joilla työn ja opiskelun kannalta välttämättömät liikenneyhteydet toimivat 20.2.2021 jälkeen.

Jos tilanteeseen ei tule parannusta, ei alussa mainittu tavoite Loviisan houkuttelevuudesta toteudu. Nyt on aika toimia.

Loviisan Yrittäjät ry:n hallituksen puolesta
Anne Vanhala, hallituksen jäsen