17.12.2020 klo 10:39
Uutinen

Toipumista ja menosuunnan reivaamista

Etelä-Savon Yrittäjien tärkeä painopiste tulevana vuonna kuntavaikuttaminen, missä ratkaisevassa asemassa on kuntavaalit. Tulevat kuukaudet ovat yrittäjäjärjestön tekemisen suhteen ratkaisevan tärkeitä siinä, että yritysten toimintaympäristön parantamisen kannalta keskeiset asiat nousevat kuntavaaliehdokkaiden agendalle ja huhtikuun jälkeen valtuustokauden kuntastrategioihin. Kuntabarometrin tulos on Etelä-Savossa päivänselvä: yrittäjyyden arvostuksen tulee nousta ja päättäjien ymmärrys yrittäjyydestä täytyy kasvaa.

Meillä on vielä työtä myös siinä, että aluejärjestö vahvistaa asemaansa edunvalvontajärjestönä, kehittäjäkumppanina ja rakentavana, aloitteellisena toimijana. Mutta tässä ohella alueen koko kehittäjätoimijoiden kenttä tarvitsee tiivistämistä, synergiaa ja systematiikkaa yhteisessä edunvalvonnassa.

Tulevana vuonna Etelä-Savon Yrittäjät työstävää Suomen Yrittäjien jäsenlupausta yhteistyössä paikallisyhdistysten kanssa. Käymme läpi jäsenedut ja -palvelut sekä tehostamme jäsenhankintaa yhteistyössä Connection Housen kanssa.

Yrittäjän tukiverkko -hanke jatkuu. Noin kymmenen vapaaehtoisen muodostama joukko palvelee eteläsavolaisia yrittäjiä hyvinvoinnin ja jaksamisen tukena, sparraajana ja keskusteluapuna. Toiminnan mahdollistavat Suomen Yrityskummit Etelä-Savo, LähiTapiola Savo-Karjala ja maakuntaliitto.

Yrittäjägaala on valitettavasti jouduttu siirtämään marraskuuhun 2021 ja todella toivon, että tapaamme viimeistään silloin ja pääsemme juhlistamaan eteläsavolaista elinkeinoelämää. Ensi vuonna juhla on yhteinen Etelä-Savon kauppamarin kanssa. Mutta ennen tätä Rantasalmella Järvisydämessä toteutetaan 28.–30.5.2021 Suomen Yrittäjien valtakunnallinen Nuorten Yrittäjien tapahtuma GetTogether, joka kerää yhteen nuorta yrittäjävoimaa ympäri Suomea. Jos lähitapaaminen ei ole tuolloin terveysturvallista, toteutus siirtyy verkkoon.

Sitten katsaus tähän vuoteen 2020.

Aloitin aluejärjestön puikoissa helmikuussa, kuukautta ennen koronapandemian alkamista. Kevättä rytmitti koronatiedottaminen ja neuvottelut kuntien kanssa paikallisista tukitoimista yrityksille. Annoimme suosituksia mm. vuokra-alennuksista ja -huojennuksista, maksuaikojen joustoista sekä pienhankinnoista. Kuntajohtajatapaamisia järjestimme puolen kymmentä ja lisäksi neuvonpitoa toteutettiin pienemmillä kokoonpanoilla. Syyskuussa toteutimme Alueellisen kunnallisjohdon seminaarin Savonlinnassa.

Huhtikuussa Etelä-Savon Yrittäjät teki yhdessä Etelä-Savon kauppakamarin ja MTK Etelä-Savon kanssa aloitteen maakunnallisen selviytymissuunnitelman laatimisesta. Maakuntahallitus hyväksyi selviytymissuunnitelman lokakuussa ja paperi on tärkeä ponnistus elpymisvarojen jaon painotusten jatkotoimille. Muita tärkeitä vaikuttamisoperaatioita ovat olleet esimerkiksi sote-yrittäjien suojavarusteiden kustannusten korvaaminen, Mikkelin elinkeinoyhtiö Miksein roolin säilyttäminen, infrahankkeiden edistäminen yhteistyössä sidosryhmien kanssa sekä kuntien hankintapolitiikan kehittäminen ja yrittäjien osaamistason nosto hankintakoulutuksin.

Olemme ottaneet kantaa mm. jätelaista, palvelusetelien käytöstä, sähkönsiirtohinnoista, ravintolatuesta ja hulevesimaksuista. Lausuntoja annoimme sote-esityksestä, laajakaistalaista ja jätelaista.

Aluejärjestön puheenjohtaja Nina Rasola tavoitteli syksyllä Suomen Yrittäjien hallituksen puheenjohtajuutta. Kisa ratkesi Petri Salmisen eduksi toisella äänestyskierroksella ja tiukalla äänierolla. Nina vaikuttaa kuitenkin jatkossa Suomen Yrittäjien hallituksessa ja elinkeinopoliittisen valiokunnan puheenjohtajan tärkeässä tehtävässä.

Etelä-Savon Yrittäjien jäsenkehitys on usean miinusmerkkisen vuoden jälkeen nyt kymmenkunta yritystä plussan puolella. Lähes kaksi kolmasosaa uusista jäsenistä on tullut jäsenhankintapalvelun kautta. Nettokehityksen selvä voittaja on Sulkava – hyvää työtä! Valitettavasti ensi vuoden alusta joudumme kuitenkin luopumaan Joroisten Yrittäjistä maakuntavaihdoksen takia, mutta yhteinen työ jatkuu rajoista piittaamatta. Kiitos yhdistykselle laadukkaasta toiminnasta! Samalla olemme iloisia siitä, että saamme jatkaa yhteistä matkaa Heinäveden Yrittäjien kanssa.

Tapahtumia ja koulutuksia jouduimme perumaan koronan vuoksi eikä verkkotilaisuudet tavoittaneet jäsenkuntaa odotetusti. Petrattavaa siis riittää koulutustoiminnan osalta.

Aluejärjestö toimi osatoteuttajana Digiportaat-hankkeessa, missä verkkokoulutuksiin osallistui satoja henkilöitä ja yritysten digikartoituksia toteutettiin kymmeniä. Etelä-Savon Yrittäjien osuus hankkeessa päättyy vuoden 2020 loppuun ja tässä yhteydessä kiitän tiedottaja Anna-Maija Hunteria hyvästä työstä ja toivotan menestystä tulevaan.

Vuonna 2021 aluejärjestössä teitä palvelee minun lisäkseni järjestöpäällikkö Mirja Hytönen. Hankintaneuvontaa antaa Ilkka Liljander. Toivomme vilkasta yhteydenpitoa puolin ja toisin!

Kiitän lämmöllä teitä yrittäjiä, aluejärjestön ja paikallisyhdistysten luottamushenkilöitä sekä toimiston henkilökuntaa.

Hyvä jäsenyrittäjä ja yhteistyökumppani,
hyvää ja rauhallista joulua sekä valoa ja voimia vuodelle 2021!
Me selviämme tästä.

Niina Kuuva
aluejohtaja