28.11.2019 klo 07:56
Uutinen

Töitä kalsarit jalassa

Työtapa, joka parantaa tehokkuutta ja tyytyväisyyttä. Järjestely, joka tuo säästöjä yritykselle sekä työntekijälle. Toimintamalli, joka vähentää päästöjä. Etätyö haastaa johtamisen, mutta tuo tuloksia.

Suurimmat yritykset sallivat etätyöt useimmin. Yli 250 työntekijän yrityksistä peräti 98 prosentilla etätyö oli käytössä. Tutkimuksen vastaajista 77 prosenttia koki etänä työskentelyn vaikuttavan työn mielekkyyteen positiivisesti. Vain kolme prosenttia koki asian toisin. Tulokset ilmenevät hämeenlinnalaisen kokousteknologiayritys Praecomin teettämästä tuoreesta kyselytutkimuksesta.

Pienet yritykset tulevat perässä

Hämeen Yrittäjien mukaan tulos ei yllätä.

– Etätyö on arkea pienistä suuriin yrityksiin. Työtä tehdään yhä enemmän kalsarit jalassa ja kotona. Toimistopäivän huolena on, näkyykö videoneuvottelussa liikaa, Hämeen Yrittäjien toimitusjohtaja Juha Haukka naurahtaa.

Hänen mukaansa etätyö säästää toimitilakuluissa, parantaa työn tehokkuutta ja työtyytyväisyyttä.

– Samalla ilmasto kiittää, kun turha reissaaminen vähenee. Asiassa ei ole kuin voittajia. Johtajalta asia vaatii siirtymistä ajan ja suorituksen johtamisesta kohti tuloksen ja kyvykkyyksien johtamista, Haukka toteaa.

Yksi Praecomin asiakkaista on LähiTapiola, jonka arjessa etäkohtaamiset ovat välttämättömiä. Hankejohtaja Juuso Ihalaisen mukaan, lähes jokaiseen kokoukseen vähintään yksi osallistuu etänä.

– Tällä hetkellä teen töitä monella eri paikkakunnalla asuvien ihmisten kanssa. Jos hanketta tekisi niin, että matkustelisi paikasta toiseen ja lisäksi keskustelisi puhelimessa, eivät ihmiset olisi tulleet niin tutuiksi kuin nyt, kun käytetään etäneuvotteluyhteyttä, hän sanoo.

Ihalaisen mukaan neuvottelu on vain yksi etätyön muoto. Etänä voi myös kouluttaa, järjestää workshopin tai ratkaista ongelmia. Myös kuluttajien palveleminen etäyhteydenkautta on arkipäivää.

Kuvateksti: Praecomin (vas) Miika Liljedahl ja Juuso Ihalainen tapaavat myös kasvokkain, mutta useimmin kuitenkin etäyhteydellä. Kuva Susanna Mattila