24.7.2017 klo 08:12
Uutinen

Tölkki tappaa lehmän – kerää tölkit pois!

Olut- ja virvoitusjuomatölkit lehmän ruokapöydälle päätyessään voivat aiheuttaa eläimelle suurta kärsimystä, jopa kuoleman. Maatalousyrittäjälle eläimen menetys on myös taloudellinen tappio.

Mtech Digital Solutions Oy:n tekemän selvityksen mukaan lähes kolmasosalla kyselyyn vastanneista suomalaisista nautatiloista on lehmä kuollut syötyään metallitölkin kappaleita. Ruotsissa luontoon heitetyt tölkit tappavat arviolta 5000 lehmää vuosittain. Silppurien repimät tölkit ja muut vierasesineet saavat aikaan pahaa jälkeä päätyessään lehmän ruuansulatuskanavaan.

– Lehmä ei valikoi syömistään, se syö kaiken, mitä suuhun mahtuu. Jotkut esineet saattavat koteloitua mahaan, jolloin lehmä pärjää. Teräväreunaiset ja repaleiset esineet kuitenkin yleensä aiheuttavat vammoja, jolloin lehmällä on kuolema edessä, sanoo johtava nurmentuotannon asiantuntija Jarkko Storberg ProAgriasta.

Roska päivässä -liike ja Mtech käynnistävät Facebook-kampanjan, joka haastaa yritykset, yhteisöt ja yksityishenkilöt keräämään tölkit ja muutakin roskaa pois peltojen vierustoilta ja muualta luonnosta. Mikäli oman asuinpaikan lähistöllä ei ole peltoja, voit osallistua haasteeseen keräämällä tölkkejä ja roskia muualta luonnosta.

Muista viedä pullot ja tölkit ja muut kierrätyskelpoiset materiaalit kierrätykseen. Kierrätys säästää huomattavasti sekä raaka-ainetta että energiaa. Esimerkiksi alumiinitölkin kierrättäminen kuluttaa 95 prosenttia vähemmän energiaa kuin uuden valmistaminen. Metallia voi kierrättää periaatteessa loputtomasti.

Tästä linkistä pääset Roska päivässä -liikkeen nettisivuille >>

Lue lisää Mtechin tutkimuksista ja maatalousyrittäjien ajatuksista täältä >>

Hämeen Yritysviestintä,
toimitus@hameenyrityssanomat.fi