4.4.2017 klo 13:36
Uutinen

Töölön Firmamiitti – uudenlaista potkua peruskoulujen yrittäjyyskasvatukseen

”Siinä oppi vuorovaikutustaitoja”, ”Oli kiva nähdä, mitä yrittäjät oikeasti tekevät”, ”Oli mahtavaa päästä liikkumaan ja tekemään juttuja ilman opettajia”. Muun muassa tällaisia kommentteja esittivät Taivallahden peruskoulun 8D-luokkalaiset tutustuttuaan Töölön alueen yrityksiin Töölön Firmamiitti -pelitapahtumassa tiistaina 28.3.2017. Töölön Firmamiitti on seppo-mobiilisovelluksella toimiva yrittäjyyspeli, jonka ovat yhteistyössä suunnitelleet Helsingin Yrittäjät – Töölö ry ja Taivallahden peruskoulu.

Töölön Firmamiitti on esimerkki uudenlaisesta yrittäjyyskasvatuksesta, jossa on hyödynnetty pelillisyyttä pedagogisena välineenä. Oppiminen on viety ulos luokkahuoneesta kaupungin kaduille ja oikeisiin yrityksiin. ”Tällainen oppiminen tukee hyvin koulumme toimintaa, kuulummehan Helsingin opetusviraston Pulpetiton koulu -kehittämishankkeeseen. Taivis on myös toista lukuvuotta mukana Helsingin opetusviraston käynnistämässä Virtuaalinen yrittäjyyspeli -hankkeessa”, opo Esa Rantamo sanoo.

Töölön Firmamiitti -yrittäjyyspelissä hyödynnetään mobiililaitteita monella eri tavalla. Oppilaat avaavat yrittäjyyden eri osa-alueita käsitteleviä tehtäviä virtuaaliselta pelilaudalta, tutkivat ilmiöitä autenttisessa ympäristössä ja dokumentoivat tehtävien vastaukset mobiililaitteillaan. Oppilaat lähettävät vastauksensa – vaikkapa juuri tekemänsä videohaastattelun tai tapahtumapaikalla otetun ryhmäselfien – reaaliaikaisesti peliä johtavalle opettajalle, joka antaa puolestaan reaaliaikaisen palautteen pelaajille.

Pelissä käytettiin helsinkiläisen Lentävä Liitutaulu Oy:n kehittämää seppo-oppimisympäristöä. Sepon avulla on helppo luoda erilaisia pelillisiä oppimiskokonaisuuksia. Taivallahden peruskoulussa seppo-ympäristöä on hyödynnetty muun muassa oppilaanohjauksessa sekä fysiikan ja biologian opetuksessa. Myös monet luokanopettajat ovat tehneet oppilaille seppo-alustalla oppimispelejä.

Helsingin Yrittäjät – Töölö ry:n puheenjohtaja Taru Päivike ja Taivallahden peruskoulu kiittävät peliin osallistuneita töölöläisiä yrittäjiä sekä tekemiseen hienosti heittäytyneitä kasiluokkalaisia. Töölön Firmamiitti-pelin kehittämistä jatketaan ja peliin toivotaan mukaan uusia asiasta kiinnostuneita yrittäjiä.

Lisätietoa hankkeesta:

Taru Päivike
Helsingin Yrittäjät – Töölö ry, puheenjohtaja
toolon @ yrittajat.fi, p. 050 5117469

Esa Rantamo, oppilaanohjaaja
Taivallahden peruskoulu
esa.rantamo @ edu.hel.fi
p. 09-31086502

Teksti: Esa Rantamo
Kuva: Ulla Välimäki