16.6.2020 klo 08:14
Uutinen

Tuhansien ihmisten juhannusfestivaali vaihtui 400 ihmiseen – Yrittäjä ei ehkä enää edes halua isompaan kokoluokkaan: ”Nyt vietetään vanhan ajan juhannus”

Leirintäalueyrittäjän järjestämä juhannusfestivaali kutistui pienemmäksi tapahtumaksi, mutta se ei välttämättä ole huono asia.

Viidensadan osallistujan rajoite on rajoittanut merkittävästi juhannustapahtumien järjestämistä. Moni festivaali on peruttu ja muita tapahtumia on pienennetty.

– En tiedä, onko festivaali oikea sana, mutta juhannustapahtuma on kuitenkin, Uusi Sieravuori Oy:n yrittäjä Jari Laakso kommentoi Sieravuoren leirintäaluella järjestettävää tapahtumaa. Hän on toiminut alueen yrittäjänä viidentoista vuoden ajan.

Aikaisempina vuosina Sieravuori on järjestänyt noin 4000 vieraan juhannusfestivaalin. Tällä kertaa osallistujamäärä on rajattu 400 henkilöön. Loput käytössä olevat paikat on varattu henkilökunnalle ja järjestysmiehille.

– Tänä vuonna tapahtumaan pääsevät ainoastaan mökeissä ja leirintäalueella majoittuvat. Päivä- ja iltakävijöitä ei päästetä alueelle lainkaan. Vietetään sellainen vanhan ajan juhannus, Laakso jatkaa.

Sieravuoren alueella on 32 lomamökkiä, noin sata vaunupaikkaa ja saman verran telttapaikkoja.

”Artistihintoja hiottu alaspäin”

Juhannustapahtuman esiintyjälistaa jouduttiin karsimaan rajatun asiakasmäärän takia. Lipunmyynti on sujunut kohtuullisen hyvin, sillä kolme neljäsosaa on myyty.

– Toki kuluja on täytynyt mitoittaa pienentyneen kävijämäärän mukaisesti. Toisaalta kun lippumäärät pienenevät, myös järjestysmieskulut pienentyvät. Lisäksi artistihintoja on jonkin verran hiottu alaspäin. Kaikki ovat joutuneet tinkimään alkuperäisestä suunnitelmasta.

Tapahtuman peruuttaminen ei ollut missään vaiheessa Laakson mielessä.

– Meidän perusliiketoimintaamme on mökkien vuokraus, ravintolatoiminta ja leirintäalueen pyörittäminen. Tiesimme kyllä, että juhannuksen viettäjiä on tulossa alueelle tänäkin vuonna. Piti vaan mukauttaa ohjelma sen mukaisesti.

”Voi olla, että jatkossa tyydymme pienempään”

Laakso pitää mahdollisena, että takavuosien kaltaisia massatapahtumia ei välttämättä nähdä vähään aikaan. Hän pohtii myös Sieravuoren tapahtumien pienentämistä.

– Jos kaikki menee tänä juhannuksena hyvin ja liput saadaan myytyä loppuun, jää nähtäväksi, miten toimimme tulevaisuudessa. Voi olla, että emme lähde edes tavoittelemaan enää isompia juhlia vaan tyydymme pienempiin. Aikaisempina kesinä esiintyjäbudjetti on voinut olla 50 000 euroa, nyt 5000 euroa. Emme me välttämättä tarvitse sitä väkimäärää, mitä ennen. Kokonaisuudessaan pidän mahdollisena, että koronalla voi olla kauaskantoinen vaikutus massatapahtumiin. Ihmiset eivät välttämättä ole kovinkaan nopeasti valmiita sellaisiin.

Parhaimmillaan Sieravuoren alueelle mahtuu toista tuhatta leirintäaluevierasta. Laakso on huomannut, että kotimaan matkailu on vilkastumassa.

– Normaalisti saamme myytyä mökkivarauksia tapahtumien varjolla. Nyt varauksia on tullut hyvin, vaikka tapahtumia ei ole. Kotimaan matkailu on todellakin nousussa ja pakkokin olla, kun ulkomaille ei juurikaan pääse. Viikonloput on myyty täyteen parempien mökkien osalta, mutta arkisin tilaa on edelleen kohtalaisesti.

Kuva: Uusi Sieravuori Oy

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi