25.5.2017 klo 09:04
Uutinen

Tulevaan ammattiin vauhtia jopo-luokalta

Kaurialan Koulun 9:nnen luokan oppilas Niko Seppänen on Hämeenlinnalaisella Vianor auto- ja rengashuollolla työelämään tutustumis-, eli TET-jaksolla.

– Vianorilla vaihdetaan renkaita, huolletaan ja korjataan autoja. Ja syödään, toteaa Niko naurahtaen.

Nikolle Vianor oli sopiva TET-paikka, koska autojen laitto kiinnostaa, Vianorilla on mukavia työntekijöitä ja autokorjaamo voisi olla Nikon työpaikka tulevaisuudessa. Isoveli on töissä Vianorilla, joten TET-paikka oli helppo saada.

TET Vianorilla on yläkoululaiselle enimmäkseen työn seuraamista ja katselua, mutta Niko kertoi, että saa muun muossa vaihtaa renkaita autoihin.

Nikon mielestä Vianor on rento ja kevyt paikka tettiläiselle.

Työssäoppijat Vianorilla ovat yleensä ammattikoululaisia, mutta Vianorille pääsee myös yläkoululaisia työssäoppijoita.

Niko käy Kaurialan koulun 9-luokan JOPOa, eli joustavanperusopetuksen luokkaa. Jopon tarkoituksena on antaa oppilaalle rauhallisempi oppimisympäristö, sekä paremmat eväät jatko-opintoihin muun muassa laajempien ammattikouluvierailujen kautta. Jopolla on lisäksi reilusti enemmän työssäoppimista, kuin isoilla ryhmillä. Ison ryhmän työssäoppimisen jäädessä kahteen viikkoon on JOPOn työssäoppimisen määrä jopa 3 kertaa 3 viikkoa.

Niko halusi jopolle, koska halusi nostaa numeroita ja ajatteli pienemmän ja rauhallisemman ryhmän olevan hänelle sopivampi oppimisen kannalta.

Jutun kirjoittaja on Elmeri Niskanen, joka suorittaa TET-jaksoaan Hämeen Yrittäjissä.