Kauneudenhoitoala on suosittu valinta uudelle yritykselle. Kuva: Getty Images
14.2.2022 klo 11:31
Uutinen

Tuore katsaus paljastaa: Etätyö on lisännyt halukkuutta siirtyä yrittäjäksi

Tuoreen tilaston mukaan yrityksiä perustettiin viime vuonna lähes yhtä paljon kuin ennen koronaa vuonna 2019.

Uusien asiakkaiden määrä Uusyrityskeskuksissa on kasvanut 11 prosenttia vuodesta 2020. Tiedot selviävät Uusyrittäjyyskatsauksesta, jonka mukaan suurin osa Uusyrityskeskusten asiakkaista oli 26–35 -vuotiaita. Uusyrityskeskusten kautta perustettiin viime vuonna yhteensä 6 908 yritystä, mikä on 16 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna. Pääsääntöisesti yritysmuotona oli toiminimi. Uusista yrittäjistä 15 prosenttia valitsi sivutoimisen yrittäjyyden.

Epävarmat ajat tuovat ovat yleensä tuoneet lisää asiakkaita yritysneuvontaan. Viime vuonna yrittäjyyteen houkutti myös se, että etätyösuositusten aikana oli totuttu tekemään työtä omatoimisemmin omassa ympäristössä.

– Yritysneuvojamme havaitsivat, että etätyösuosituksen jälkeen palkkatyössä olleet eivät välttämättä olleetkaan innostuneita palaamaan työpaikalle. Kun oli totuttu tekemään työtä itsenäisemmin kotoa tai vaikka mökiltä käsin, niin yrittäjän vapaus alkoi kiinnostaa uudella tavalla. Etätyöt houkuttelivat yrittäjyyteen, Suomen Uusyrityskeskukset ry:n toimitusjohtaja Susanna Kallama kertoo.

Terveuspalvelut ja kauneudenhoitoala kärjessä

Patentti- ja rekisterihallituksen tilastojen mukaan Suomessa perustettiin viime vuonna kuusi prosenttia enemmän yrityksiä kuin edellisvuonna. Uusyrityskeskusten kautta uusia yrityksiä perustettiin jopa 16 prosenttia edellisvuotta enemmän.

Uusyrityskeskuksen kautta perustetuista yrityksistä valtaosa sijoittui muiden terveyspalveluiden kategoriaan ja liikkeenjohdon konsultointiin. Suosittuja aloja olivat myös kauneudenhoitopalvelut sekä rakentaminen.

Asiakkaat ovat Kallaman mukaan tyytyväisiä Uusyrityskeskuksesta saamaansa neuvontaan. 

– Monet pandemia-aikana syntyneet uudet yritykset ovat mahdollisesti tavallista kestävämpiä, koska niiden kannattavuus ja toimintatavat on täytynyt selvittää ja suunnitella erityisen tarkasti. Uusyrityskeskusten tarjoaman henkilökohtaisen neuvonnan arvo on tullut tässä ajassa esiin aivan uudella tavalla.

Suomessa toimii kaikkiaan 31 Uusyrityskeskusta. Toimintaa niillä on 158 kunnassa.

Pauli Reinikainen