1.2.2018 klo 14:04
Uutinen

Turing-puhelinta ei tullutkaan: Salon ”pelastaja” jätti konkurssihakemuksen

Suuren kohun saattelemana Salossa aloittanut älypuhelinvalmistaja on jättänyt konkurssihakemuksen. Yhtiö ei tällä hetkellä kehitä uusia tuotteita.

Salon Seudun Sanomien uutisen mukaan Turing Robotic Industries on jättänyt konkurssihakemuksen Varsinais-Suomen käräjäoikeuteen. VIelä vuoden 2016 alussa Turingin kerrottiin suunnittelevan lähes 300 työntekijän palkkaamista puhelintuotantoon Salon tehtaalleen. Turing on toiminut tehdastiloissa, joissa valmistettiin takavuosina Nokian puhelimia.

Muun muassa Bloomberg-talousmedia on uutisoinut näkyvästi Turingin älypuhelimesta. Turingin tavoitteena oli saada markkinoille etenkin tietoturvaan keskittynyt mobiililaite, jonka käyttäjäkunnan arveltiion löytyvän pääasiassa yritysmaailmasta.

Suunnitelmat puhelimen tuomisesta markkinoille ovat kuitenkin viivästyneet kerta toisensa jälkeen. Samaan aikaan moni on epäillyt yhtiön taloudellista tilaa. Turingin irtain omaisuus takavarikoitiin viime vuoden tammikuussa. Asia liittyy riitaan yhtiön käyttämän konsultin maksamatta jääneistä palkkioista.

Salon Seudun Sanomat on kertonut aikaisemmin, että Turing on hoitanut moitteettomasti tehdastiloista koituneet maksut, noin 70 000 euroa kuukaudessa.

Suuret lupaukset

Turingin takana ja äänekkäimpänä edustaja on ollut amerikankiinalainen Steve Chao, joka on luonut Suomessa uskoa Turingin projektiin.

Osa asiakkaista ehti tilata Turingin puhelimen etukäteen ja maksoi siitä 1000 euroa. Tilaajille toimitettin puhelin, joka ei vastannut alkuunkaan Turingin kovia lupauksia. Yhtiö lupasi ”testiversion” tilalle valmiin tuotteen myöhemmin, mutta sellaista ei koskaan tullut.

Turingin lupaukset puhelimensa ominaisuuksista ovat lyöneet asiantuntijat ällikällä. Moni ei ole uskonut lupauksia todeksi. Turing on muun muassa kertonut, että puhelin saisi virtansa minikokoisesta polttokennosta.

Consulting vaatii rästissä olevia konsulttipalkkioitaan ja on lisäksi hakenut Turingin omaisuutta takavarikkoon. Omaisuus tarkoittaa lähinnä tehtaalla olevaa irtainta omaisuutta, ennen kaikkea tuotantolaitteita.

Kehitystyö jäissä

Kun ensimmäinen puhelinmalli ei koskaan päässyt kauppoihin, viime ajat yhtiö on keskittynyt Turing Phone Appassionato -mallin kehittämiseen. Kyseisestä puhelimesta uutisoitiin vielä vajaa puoli vuotta sitten näyttävästi. Puhelimesta esiteltiin julkisuuteen kuvia ja videomateriaalia. Kaikki näytti jälleen lupaavalta. Myynnin piti alkaa viime vuoden lopulla. Turingin oli määrä käyttää laitteessaan Jollalta lisensoitua Sailfish-käyttöjärjestelmää.

Tammikuussa yhtiöstä kerrottiin, että uusinta mallia ei ole haudattu, mutta kehitys on jäissä. Vahvistamattomien tietojen mukaan kyse on yhteistyösopimusten viivästymisestä.

Yhtiön jatkosta tai tuotteiden tulosta markkinoille ei ole tällä hetkellä mitään varmuutta.

Kuva: Jolla

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi