Hammastahna-suuvesi on matalan kynnyksen keino Covid-19-taudin ehkäisyyn. Kuva: Getty Images
28.1.2022 klo 14:00
Uutinen

Turkulaiskeksijät saivat USA:n patentin hammastahna-suuvedelle Covid-19-taudin ehkäisyyn – lääkkeiden rinnalle tarvitaan matalan kynnyksen keinoja

Isoissa murroksissa syntyy innovaatioita. – Olen varma, että vastaavia tuotteita tulee markkinoille enemmänkin, keksijä ja professori Kalervo Väänänen sanoo.

Turkulainen Therapeutica Borealis on saanut USA:ssa hyväksynnän patentille, joka koskee hammastahna-suuvesi-yhdistelmän käyttöä Covid-19-taudin ennaltaehkäisyyn. Patentti perustuu elimistön oman kemiallisen puolustusmekanismin vahvistamiseen eikä se sisällä varsinaisia lääkemolekyylejä.

Innovaation takana on keksijätiimi, johon kuuluu yrityksen puheenjohtaja, professori Kalervo Väänäsen lisäksi dosentti Lauri Kangas ja psykologi Matti Rihko.

Yhtiö sai keväällä 2021 USA:ssa patentin nenäsumutteena käytettävään lääkkeeseen Covid-19-taudin ennaltaehkäisyyn ja varhaisvaiheen hoitoon. Nenäsumutelääkkeen osalta prosessi keksinnön maailmanlaajuisen patentoinnin ja pre-kliinisten tutkimusten osalta jatkuu.

– Pandemia-aikana on mielestäni yllättävän vähän patentoitu innovaatioita, mutta voi olla, että ne eivät ole vielä julkisia. Isoissa murroksissa yleensä syntyy uusia innovaatioita. Tämä on ollut piristysruiske lääkekehityksen ja diagnostiikan, puhumattakaan rokotetutkimuksen alalle, Väänänen sanoo.

Keskustelut lisenssivalmistajan kanssa jo pitkällä

Covid-19-tuotekehitykseen perustettu Therabetica Borealis on edennyt omalla rahoituksellaan, mutta tavoitteena on lisensioida innovaatio ja saada hammastahna-suuvesi markkinoille vielä vuoden 2022 aikana. Keskustelut valmistajaehdokkaan kanssa ovat jo pitkällä.

– Patentti Yhdysvalloissa on tehokkain tapa testata innovaation relevanssi. Jos sen saa, globaalit patentit esimerkiksi Eurooppaan tai Japaniin ovat aika varmoja. Onhan siinä omat kommervenkkinsä. Sanoisin, että patentin saaminen on semi-vaikeaa, Väänänen naurahtaa.

Therapeutica Borealis korostaa, että mikään lääkkeellinen tai ei-lääkkeellinen hoito ei korvaa rokotuksia koronan torjunnassa.

Matalan kynnyksen ratkaisuja

Patentoitu hammastahna-suuvesi -yhdistelmä mahdollistaa ihmisille helpon ja edullisen keinon toimia, ja kasvomaskien tavoin ihmiset voivat käyttää sitä itsenäisesti. Yhteiskunnan kestävyyden kannalta tehohoitopaikkojen riittävyyden ohella keskeiseksi huoleksi on äskettäin noussut lievemmin sairastuneiden suuret sairauspoissaolot, millä on merkittävä haitallinen vaikutus yhteiskunnan keskeisiin toimintoihin.

Rokotusten ja lääkkeiden ohella on tarvetta edullisiin matalan kynnyksen ratkaisuihin, jotka ovat myös nopeasti otettavissa laajalti ja vapaaehtoisesti käyttöön.

– Olen varma, että vastaavia tuotteita tulee markkinoille enemmänkin. Suomessa usein unohtuu, että maailmalla suuri osa lääkkeistä on kalliita. Niiden rinnalle tarvitaan helppokäyttöisiä tuotteita, jotka vähentävät infektioriskiä, Väänänen sanoo.

– Epidemia uhkaa ihmisten terveyttä ja haittaa yhteiskuntien toimivuutta luultavasti vielä pitkään ja tarvitaan laaja valikoima keinoja sen torjumiseen, hän toteaa.

Patentissa suuontelon limakalvon pinnalle saadaan syntymään kehon omaa puolustusainetta hypotiosyaniittia ja heikosti emäksinen ympäristö, jotka yhdessä luovat nopean kemiallisen puolustuksen viruksen ehkäisyyn. Patentissa hyödynnetään yleisesti elintarviketeollisuudessa käytettyjen aineiden lyhytkestoista yhteisvaikutusta. Hypotiosyaniitti ehkäisee viruksen piikkiproteiinien kykyä tarttua reseptoreihin muuttamalla niiden kolmeulotteista rakennetta.

– Jos ajateltaisiin reseptorin olevan lukko ja piikkiproteiinin avain, rikotaan avaimen rakennetta, ettei se sovi lukkoon, Väänänen kertoo.

Elina Hakola