15.6.2022 klo 11:47
Uutinen

Turun Yrittäjät tyytyväisiä kaupungin ostolaskudatan avaamiseen:Yli puolet ostoista tehdään turkulaisilta palveluntuottajilta

Turun kaupunki on julkistanut tänään ensimmäistä kertaa ostolaskunsa avoimena datana Handata-palvelussa https://handata.fi ja avoindata.fi palvelussa.

Turun Yrittäjien puheenjohtaja Mikko Rantanen iloitsee yrittäjien tavoitteiden etenemisestä.

─ Julkissektorin ostojen avaaminen avoimena datana ja saattaminen aiempaa laajempaan käyttöön hyödyttää koko yhteiskuntaa lisäten toiminnan avoimuutta. Julkaistu ostolaskudata avaa millaisiin palveluihin, urakoihin, tarvikkeisiin ja tavaroihin veroeurot kuntien ostoissa kuluvat ja toisaalta mahdollisuudet alueen pk-yrityksille olla mukana näissä hankinnoissa, Rantanen sanoo.

Ostolaskudatan avaaminen on kaupungille vapaaehtoista eli laista tulevaa velvoitetta tähän ei ole. Datan avaaminen on kuitenkin hyödyllistä ja se edistää kaupungin avoimuutta.

─ Ostolaskudatan avaamisella on monia positiivisia vaikutuksia kaupungin imagoon. Se lisännee elinkeinoelämän kiinnostusta Turkua kohtaan ja kaupunkilaisen näkökulmasta datan julkaiseminen lisää kustannustehokkuutta, läpinäkyvyyttä ja luottamusta verovarojen vastuullisesta käytöstä, Rantanen arvioi.

Rantanen kiittelee myös yrittäjien ja Turun kaupungin yhteistyön syventymistä.

─ Olemme saaneet alkuvuoden aikana luotua toimivia vuoropuheluita, joiden kautta pystymme jo nyt rakentamaan syvempää yhteistyötä ja saamme yrittäjien äänen kuulumaan paremmin kaupungin kehittämisessä esimerkiksi yritysvaikutusarvioinneissa. Yhtenä uutena yhteistyön muotona aloitetaan kaupungin ja yrittäjien yhteiset aamukahvitilaisuudet, iloitsee Rantanen.

Turun kaupunki on viides kunta Varsinais-Suomessa, joka julkaisee ostolaskut avoimena datana. Muut varsinaissuomalaiset ostolaskudatansa julkaisseet kunnat ovat Kaarina, Lieto, Loimaa ja Paimio.

Ostolaskudatan jo julkaisseiden lisäksi usea varsinaissuomalainen kunta valmistee datan julkaisemista vielä vuoden 2022 aikana.  Handata Oy:n toimitusjohtaja Jorma Saarikedon mukaan ainakin Raisiossa, Naantalissa, Maskussa, Marttilassa ja Nousiaisissa valmistellaan ostolaskudatan julkaisemista avoimena datana.

Nyt julkaistusta ostolaskudatasta ilmenee, että Turun kaupungilla oli vuonna 2021 yhteensä 4 245 toimittajaa 503 eri toimialalta. Ostojen yhteenlaskettu euromääräinen arvo oli yhteensä 923 miljoonaa.  Rantanen pitää myönteisenä asiana, että suurin osa toimittajista, lähes kaksi tuhatta, sijaitsee Varsinais-Suomessa ja näistä yli tuhannen sijaintipaikkana on Turku.

─ Turun ostojen euromääräisestä arvosta valtaosa, noin 57 % on ostoja turkulaisilta palveluntuottajilta. Mainittujen lukujen perusteella voidaan todeta, että Turun ostojen näinkin merkittävä keskittyminen omaan maakuntaan ja kaupunkiin lisää osaltaan elinvoimaa ja varmistaa kattavan palveluvalikoiman säilymisen Turussa ja sen lähialueilla, Saariketo sanoo.

Teksti: Jutta Wirén
Kuva: Pixabay