8.3.2017 klo 06:10
Uutinen

Tutkimus: Johtoportaan naiset ja miehet reagoivat riskeihin eri tavoin

Naisjohtajien määrä suomalaisyrityksissä on hienoisessa kasvussa, kertoo kansainvälisenä naistenpäivänä julkaistu tutkimus.

Johtotehtävässä olevan sukupuolella ei ole merkitystä, kun katsotaan riskien näkemistä tai niiden välttelyä. Näin kertoo uusi Women in Business -tutkimus Grant Thorntonilta, joka julkaisee sen perinteisesti kansainvälisenä naistenpäivänä.

Tutkimuksen mukaan naisjohtajat eivät näe riskejä miehiä enemmän. Tutkimus osoittaa, etteivät johtotason naiset myöskään karttele riskejä sen enempää kuin johtotehtävässä olevat miehetkään.

Tutkimus kertoo miesten ja naisten reagoivan riskeihin eri tavoin. Miesjohtajalle tyypillinen reaktio riskiin on tehdä päätös toiminnasta, kun taas naisjohtaja on analyyttisempi tilanteeseen reagoinnissa. Tutkimus tulkitsee tulosta niin, että liian miesvaltainen johtoryhmä voi päätyä liian nopeaan reagointiin liian vähillä tiedoilla.

Suomessa on vähemmän naisjohtajia kuin itä- ja länsinaapurissa

Suomessa naisten osuus ylemmässä päällystössä on hieman kasvanut parin aikaisemman vuoden laskun jälkeen. Lisäksi niiden yritysten osuus, joissa ei ole lainkaan naisia johtoryhmässä, on pudonnut 33 prosentista 28 prosenttiin.

Parin prosenttiyksikön nousu merkitsi, että Suomessa naisia keskeisissä johtotehtävissä on 27 prosenttia. Tällä lukemalla Suomen aste on niukasti pienempi Ruotsia (28 prosenttia), mutta merkittävästi isompi kuin esimerkiksi Saksa (18 prosenttia). Itänaapurissa Venäjällä naisten edustus yritysten korkeimmilla paikoilla on iso, jopa 47 prosenttia.

Globaalisti naisjohtajien määrä on ennallaan

Naisjohtajien määrä on globaalissa mittakaavassa pysynyt lähes ennallaan: tutkimuksessa käy ilmi, että 25 prosenttia yritysten korkeimmasta yritysjohdosta oli naisia, kun viime vuonna luku oli 24 prosenttia.

Tutkimusta varten haastateltiin 5506 toimitusjohtajaa, hallitusten puheenjohtajaa ja muuta johtotason henkilöä kaikilta teollisuudenaloilta. Kysely toteutettiin loka-joulukuussa 2016. Suomesta tutkimukseen osallistui sata vastaajaa yrityksistä, joiden henkilöstömäärä vaihteli 50-500 välillä.

Grant Thornton on suuri kansainvälinen tilintarkastus- vero ja yritysjärjestelyjä tarjoava konserni, jolla on myös toimintaa Suomessa. Grant Thornton Finland on noin 80 asiantuntijan KHT-yhteisö, joka tarjoaa tilintarkastus-, vero-, yritysjärjestely- ja muita asiantuntijapalveluita. Toimistot sijaitsevat Helsingissä, Tampereella, Turussa, Salossa ja Porissa.

Yrittäjäsanomat

toimitus@yrittajat.fi