8.3.2018 klo 12:16
Uutinen

Tutkimus: Naisjohtajien määrä Suomessa ei kasva

Yhä useammassa yrityksessä on kuitenkin vähintään yksi naisjohtaja.

KHT-yhteisö Grant Thorntonin tuoreen Women in Business – tutkimuksen mukaan naisjohtajien määrä liike-elämässä ei kasva Suomessa eikä globaalisti. Kuitenkin yhä useammassa yrityksessä on vähintään yksi naisjohtaja.

Globaalisti naisjohtajien määrä kasvaa erityisesti kehittyvissä maissa, joissa nuori yrityskulttuuri suosii monipuolisuutta johtoryhmissä. Kehittyneissä maissa perinteiset asenteet hidastavat muutosta ja naisjohtajien määrä ei kasva. Globaali ilmiö on naisjohtajien mukanaolo yhä useammassa yrityksessä ja reipasta nousua on vuoden takaiseen verrattuna kaikilla mantereilla.

– Käytännössä tämä tarkoittaa, että naisjohtajat jakautuvat laajempaan joukkoon yrityksiä. Vuonna 2016 66 prosentissa yrityksistä oli vähintään yksi nainen johtoryhmässä, viime vuonna luku nousi 75 prosenttiin, joka on merkittävä nousu. Varjopuolena on, että naisjohtajien määrä ei kuitenkaan kasva. Tämä kertoo ehkä siitä, että kiintiöillä ja yleisellä paineella monipuolistaa yrityksien johtoryhmiä saavutetaan jotain, mutta varsinaisesta kehityksestä ei ole kyse, sanoo Grant Thornton Finlandin partneri Camilla Viherlaakso.

Suomessa naisjohtajien määrä on hieman alempi kuin euroalueen maissa keskimäärin, eikä muutosta ole tapahtunut juurikaan viimeksi kuluneiden vuosien aikana.

Sukupuolten työelämän tasa-arvoa edistäviä käytäntöjä suomalaisyrityksissä kuitenkin on runsaasti verrattuna euroalueen yrityksiin. Suomalaisyritykset erottuvat myös perustelemalla lainsäädännön vaatimuksilla tasa-arvoa edistäviä toimenpiteitään, siinä missä eurooppalaisyrityksissä keskimäärin tärkeämpiä perusteita ovat yrityksen arvot ja työnantajamielikuva.

Yrittäjäsanomat

toimitus (at) yrittajat.fi

Kuva: Pixhill