1.10.2018 klo 19:09
Uutinen

Tutkimus: Puolet pk-yrityksistä palkkaisi enemmän, jos irtisanominen olisi helpompaa

Puolet yrityksistä sanoo työllistävänsä enemmän, jos henkilöperusteinen irtisanominen olisi helpompaa pienissä yrityksissä. Yli 10 hengen yrityksistä yli puolet on jättänyt irtisanomatta oikeusjuttujen pelossa, käy ilmi tuoreesta tutkimuksesta.

TNS Kantarin tekemään Yrittäjägallupiin vastasi yhteensä 1056 pk-yrityksen edustajaa.

– Viesti on erittäin selkeä. Jos muutos tapahtuu, yrittäjät aikovat työllistää enemmän. Jopa joka toinen aikoo työllistää enemmän, jos henkilöperusteinen irtisanominen olisi helpompaa. Näillä luvuilla ei pitäisi olla epäselvää, onko uudistus tarpeen vai ei, toteaa Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen.

2–9 hengen yrityksistä 60 prosenttia työllistäisi enemmän ja yli kymmenen hengen yrityksistä peräti 69 prosenttia.

– Yksinyrittäjistä jopa kolmannes kertoo työllistävänsä enemmän, jos muutos tehdään. Tämäkin on tärkeä signaali, Mikael Pentikäinen toteaa.

Kaikista tutkimukseen vastanneista yrityksistä 36 prosenttia ei työllistäisi enempää ja 14 prosenttia ei osaa sanoa.

Oikeusriitojen pelossa ei irtisanota

Yrittäjägallupissa kysyttiin myös, että ”oletko joutunut tilanteeseen, jossa on pitänyt irtisanoa henkilöperusteisin syin työntekijä”. Yli 10 henkilöä työllistävistä yrityksistä peräti 64 prosenttia on ollut sellaisessa tilanteessa. Alle 10 hengen yrityksistä 40 prosenttia vastasi myös ”kyllä” tähän kysymykseen.

– Yli puolet yli 10 henkilöä työllistävistä on ollut tilanteissa, joissa olisi pitänyt irtisanoa, mutta sitä ei ole tehty oikeusriitojen pelossa. Se osoittaa, että lakimuutokselle on tarve, Mikael Pentikäinen painottaa.

Tutkimuksen tiedot kerättiin syyskuun 2018 kolmannella ja neljännellä viikolla. Tulosten virhemarginaali on kokonaistuloksen osalta +- 3,1 % -yksikköä.

Jari Lammassaari

jari.lammassaari(at)yrittajat.fi