3.4.2017 klo 16:07
Uutinen

Tutkimus: Yrittäjäpalkinnot motivoivat – tunnustuksen saajat menestyvät vuosikymmeniä

EU:n hidas talouskasvu ja työpaikkasopiminen ovat kyselyn mukaan merkittävimmät liiketoimintaan vaikuttavat tekijät.

Suomen Yrittäjien jakamat yrittäjäpalkinnot ovat menneet vuosien varrella oikeisiin osoitteisiin, kertoo Taloustutkimus Oy:n tekemä tutkimus.

SY ja sen edeltäjät ovat myöntäneet vuosittain valtakunnallisesti palkintoja menestyvän liiketoiminnan pyörittäjille lähes 50 vuoden ajan. Tuona aikana tunnustusta on saanut kaikkiaan 213 yritystä, joista kolme neljästä toimii edelleen.

– Yritykset ovat olleet hyviä paitsi palkinnon saamisen hetkellä, mutta ovat olleet sitä myös 10–20 vuotta sen jälkeenkin, toteaa tutkimusjohtaja Pasi Holm.

Pasi Holm puhui lehdistölle maanantaina Suomalainen yrittäjyys -tilaisuudessa Helsingissä.

Taantumasta huolimatta palkitut pärjäävät

Palkitut yritykset olivat myös selvinneet vain pienen notkahduksen jälkeen nousujohteisesti vuoden 2008 finanssikriisistä työllisyyskehityksellä mitattuna.

– Keskiarvona palkitut yritykset ovat pärjänneet tosi paljon paremmin, kuin kaikki yritykset keskimäärin vastaavana aikana, Holm taustoittaa.

Palkittujen yritysten liikevoitot olivat hyvinä aikoina keskimäärin 10 prosentissa. Vuoden 2015 laskelmien mukaan ne yltävät noin viiden prosentin tienoille.

– Liikevoitot ovat puolittuneet hitaan kasvun aikana. Taso on kuitenkin hyvä, Holm sanoo.

EU:n heikko talouskasvu on merkittävin vaikuttaja

Palkittujen yritysten edustajia osallistui kyselyyn, jossa tiedusteltiin, mikä heitä huolettaa eniten seuraavien viiden vuoden aikana. Ehdottomasti suosituin vastaus oli Euroopan unionin hidas talouskasvu.

– EU:hun ei uskota kasvumielessä, sieltä pulpahtaa aina joku kriisi esille. Toisena on työpaikoilla sopiminen työehdoista ja kolmantena koneiden ja laitteiden välinen internet [IOT -Internet of things].

Italia uhkaamaan EU:n talouskasvua?

Tilaisuudessa myös puhunut valtiovarainministeriön pitkäaikainen virkamies, eläkkeellä oleva ministeri Raimo Sailas syventyi tarkemmin talouskehityksen kysymysmerkkeihin.

– Yksi näistä on Donald Trump, jonka talouspoliittisessa ajattelussa on vahva protektionistinen viritys. En tiedä onko Trump historiaa lukenut, mutta 1930-luvun pula-aika oli seurausta sellaisesta politiikasta, jota Trumpkin on kannattanut. Pula-ajasta päästiin ohi vasta toisen maailmansodan sytyttyä, Sailas vertasi.

Sailas näki palkittujen yrittäjien tavoin Euroopan unionin vaatimattoman kasvun jarruna myös kotimaiselle kasvulle ja ennusti myös jo seuraavaa eurokriisiä.

EU näyttää voimattomalta, saamattomalta ja kyvyttömältä nopeisiin ratkaisuihin, Sailas arvioi.

– Kreikka tarvitsee pian rahaa, mutta euroalueen tulevaisuuden suurin riski on Italia. Se on horjuvassa tilassa ja maan bruttokansantuote per capita on pienempi kuin ennen euron syntymää.

Palkituissa yrityksissä uskotaan vahvaan kasvuun

Pasi Holmin mukaan Taloustutkimuksen tekemän kyselyn oleellisin asia lienee se, että lähes puolet palkituista yrityksistä arvioi liikevaihtonsa kasvavan yli 20 prosenttia seuraavien neljän vuoden aikana.

Taloustutkimus otti kyselyssä aikaikkunaksi pääministeri Juha Sipilän (kesk.) ilmoittaman merkkivuoden 2020, johon mennessä valtion tulojen ja menojen on oltava tasapainossa.

– Ajattelimme, että voivatko palkitut yrittäjät vastata tähän mitenkään. Kävi ilmi, että 60 prosenttia heistä uskoo talouden kääntyneen kasvuun. Vajaa puolet arvioi oman toimialan päässeen kasvu-uralle.

Kone- ja laiteinvestoinnit luomaan työpaikkoja?

Palkittujen yritysten edustajat näyttävät kokonaisuutena hyvin optimistisilta, Holm tulkitsee.

Lähes puolet ajattelee henkilökunnan kasvavan yli 50 prosenttia. Samoin lähes puolet uskoo yrityksen kone- ja laiteinvestointien kasvava yli viisi prosenttia.

– Niiden tasohan on pysynyt vakiotasolla, ne eivät ole kasvaneet ollenkaan viimeiseen 3–4 vuoteen. Viisi prosenttia neljän vuoden aikana merkitsee yli prosenttia työllisyyden kasvuun. Jos tämä toteutuisi yksityisen sektorin osalta laajemminkin, niin Suomessa yksityinen sektori työllistää 1,6 miljoonaa työntekijää niin prosentti olisi aina 16 000 työntekijää lisää.

Yrittäjäpalkinto lisää motivaatiota

Taloustutkimus kysyi sitäkin, että edistikö valtakunnallinen yrittäjäpalkinto menestymistä. Puolet vastaajista oli tätä mieltä.

– Yrittäjät kertovat, että palkinto lisää motivaatiota, puolet arvioivat sen lisäävän menestystä. He ovat myös kokeneet tunnettavuuden lisääntyneen sidosryhmissä ja asiakkaiden keskuudessa, Holm kertoo.

Taloustutkimuksen tämän vuoden tammikuussa tekemään kyselyyn vastasi 50 yrittäjäpalkitun yrityksen edustajaa.

*Uutista päivitetty klo 16:40 – Lisätty Raimo Sailaksen kommentit

Juhani Ojalehto

juhani.ojalehto@yrittajat.fi