3.4.2017 klo 12:38
Uutinen

Tutustu uusiin SME x Startup -sivuihin!

Kannattaa tutustua SME x Startup –törmäytykseen, siitä hyötyvät niin pk-yritykset kuin startupit. Asiasta lisää uusilla nettisivuilla, jotka on avattu maanantaina.

Suomen Yrittäjien käynnistämä SME x Startup on Suomen ensimmäinen pk-yritysten ja startup-yritysten törmäytysohjelma. Siitä hyötyvät niin pk-yritykset kuin startupit.

Miksi pk-yrityksen kannattaa kiinnostua? Törmäytyksen avulla uudistetaan yrityksen toimintaa ja luodaan uutta kasvua. Startupit tuovat uusia ideoita, digitaalisia innovaatioita ja liiketoimintamalleja perinteisille toimialoille.

Startupit puolestaan voivat esimerkiksi testata tuotteen tai palvelun toimivuutta pk-yritysten valmiin asiakaskunnan avulla sekä kiihdyttää kasvua ja tuotekehitystä. Ne voivat myös hankkia alkuvaiheen rahoitusta kasvuhaluisilta pk-yrityksiltä.

SME x Startup -törmäytysohjelma alkaa Helsingissä 4.5.2017 Arctic15-tapahtumassa. Kyseessä on ainutlaatuinen tilaisuus niin pk-yrityksille kuin startupeille tavata uudistushenkisiä yrityksiä, saada uutta virtaa omaan bisnekseen ja toisilta yrittäjiltä vinkkejä oman firman kasvattamiseen.

Uusiin nettisivuihin voi tutustua täällä.

– Tavoitteenamme on vahvistaa ennen kaikkea yleistä tietoisuutta yhteistyön hyödyistä ja mahdollisuuksista sekä startup- että pk-yrittäjien keskuudessa. Viestintä onkin työssämme isossa roolissa”, toteaa Suomen Yrittäjien startup-operaatioista vastaava järjestöpäällikkö Joonas Mikkilä.

– Lähdemme rohkeasti kokeilemaan erilaisia tapoja törmäyttää startupeja ja pk-yrityksiä. Yhtä ainoaa oikeaa keinoa ei ole, koska yritysten tarpeet ja profiilit vaihtelevat suuresti. Tarvitsemme arsenaaliimme niin isoja kuin pieniä instrumentteja, Mikkilä sanoo.

– Yrittäjyyden muotojen kehittyessä on tärkeätä, että pyrimme rakentamaan vahvempia siteitä myös uuden aallon startupien, kasvuyritysten ja vakiintuneempien pk-yritysten välille. Sillanrakentajan rooli sopii meille paremmin kuin hyvin”, kommentoi Suomen Yrittäjien varapuheenjohtaja, Feedbackly-startupin perustaja Jaakko Männistö.

– Suomen Yrittäjät on aina yhdistänyt yrittäjiä eri alueilta, taustoista, toimialoilta ja kehitysvaiheista. Näin on oltava myös jatkossa, sillä yrittäjyys on yritystoiminnasta riippumatta vahva yrittäjiä yhdistävä tekijä, Männistö muistuttaa.

Ilkka Lavas yrittäjäenkelinä

Sarjayrittäjä Ilkka Lavas kannustaa pk-yrityksiä ottamaan oppia startupeilta – ja päinvastoin.

Muun muassa City-lehden omistajana tunnettu Ilkka Lavas on mukana yrittäjäenkelinä SME x Startup -projektissa. Lavas on myös pitchaajana Arctic 15 –tapahtumassa eli vetämässä tilannetta, jossa nuori kasvuyritys pitää parin minuutin esittely- ja myyntipuheen.

– Pk-yrityksen yksi kasvun mahdollisuus on myydä nykyisille asiakkailleen enemmän. Kasvuhakuisen pk-yrityksen yksi mahdollisuus on sijoittaa startuppeihin ja sitä kautta oppia niiltä. Usein pk-yrityksissä on sitä osaamista ja resursseja, mitä startup tarvitsee ja startupissa on sitä osaamista ja kulttuuria, mitä isompi pk-yritys tarvitsee pysyäkseen uudistumiskykyisenä, Ilkka Lavas kuvailee.

Hän muistuttaa, että jopa Facebook ja Google ostavat startuppeja saadakseen osaamista.

Ilkka Lavas aloitti yrittäjänä 17-vuotiaana. Nyt, parikymmentä vuotta myöhemmin hän on noin 100 ihmistä työllistävä sarjayrittäjä. Lavaksen tunnetuimpia yrityksiä ovat City-lehti, verkkopalveluita suunnitteleva W3 Group Finland, mainosverkosto Improve Media, suomikauppa.fi ja suosittu ilmainensanakirja.fi.

– Nuorena minulla oli muutamia kokeneita yrittäjiä joilta kyselin asioita ja sain vinkkejä ihan yrityksen perustamisesta lähtien, Lavas muistelee.

– Kasvuyrityksen kysymykset ovat ihan erilaisia kuin vakiintuneen. Kasvuyrityksissä haasteita tuovat yrityksen henkilöstö ja rekrytointi sekä kasvun rahoitus. Myös kansainvälistyminen tuo paljon uutta opittavaa. Kysyminen kannattaa aina eikä se maksa mitään, Lavas neuvoo.

Jari Lammassaari

jari.lammassaari@yrittajat.fi