Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Toimi näin, jos ajoneuvo syttyy palamaan
Useimmat palot voisi ehkäistä huoltotoimenpiteillä, sillä yli 70 prosenttia paloista on seurausta teknisistä vioista. Kuva: Getty Images

Työkoneen tai ajoneuvon huollon laiminlyönti voi kostautua ikävällä tavalla – Toimi näin, jos liekit syttyvät

Suomessa raportoidaan vuosittain noin 2 000 ajoneuvopaloa. 

Fennia muistuttaa ajoneuvopalojen riskistä. Paloja sattuu etenkin kesäkuussa.

– Tänä vuonna tammikuun kovat pakkaset näkyivät myös liikennevälinepalojen tilastoissa, sillä palojen määrä oli 25 prosenttia tavallista korkeampi. Myös toukokuun helteillä sattui enemmän liikennevälinepaloja kuin aiempiin vuosiin verrattuna, Fennian viestinnästä kerrotaan.

Suurin osa palavista ajoneuvoista on henkilöautoja, mutta myös kuorma- ja pakettiautoja palaa vuosittain useita satoja. Yritykselle autopalo voi tarkoittaa vakavan henkilöriskin lisäksi jopa liiketoiminnan keskeytymistä.

Suomessa sattuvien ajoneuvopalojen määrä on pysynyt jo useamman vuoden ajan yli 2 000 palon tuntumassa. Henkilöautojen jälkeen tilastoissa tulevat kuorma-autot ja pakettiautot. Luvut perustuvat Pelastustoimen tilastoihin.

Sähköautojen palot harvinaisia

Valtaosa liikennevälinepaloista koskee polttomoottoriajoneuvoja. Sähköautojen tulipalot ovat harvinaisia, joskin toteutuessaan hyvin vaarallisia.

Fennian ajoneuvovahinkojen asiantuntijan Jukka Helokummun mukaan kesäkuukausien palomääriin on syynä lämpimien säiden lisäksi se, että autolla matkustaminen lisääntyy talvikuukausiin verrattuna.

– Kesäkuukausina ajetaan usein enemmän ja pidempiä matkoja kuin muulloin. Liikenteessä on myös niin sanottuja kesäautoja, joiden huolto saattaa olla vähäisempää. Tämä selittää autopalojen korkeaa määrää kesällä. Lämpimillä keleillä autot myös käyvät kuumempana ja esimerkiksi vuoto polttoaineletkussa voi johtaa herkemmin auton syttymiseen.

Korjauta viat heti

Useimmat palot voisi ehkäistä huoltotoimenpiteillä, sillä yli 70 prosenttia paloista on seurausta teknisistä vioista.

– Teknisten vikojen taustalla on usein se, että auto ajetaan niin sanotusti loppuun, eli ajetut ajokilometrit voivat olla hyvinkin korkeita ja huoltoväli pitkä. Vanhemmissa autoissa esimerkiksi sulakkeissa tai johtoliittimissä saattaa olla hapettumia, tai auton johdotukset ovat saattaneet hankautua, mikä voi aiheuttaa paloriskin. Tällaiset paloriskit voitaisiin usein säännöllisessä huollossa tunnistaa ja korjata. Aina jos jotain vikaa ilmenee, se pitäisi korjata heti, eikä lähteä ajamaan pidempiä matkoja.

Monelle yrittäjälle ja yritykselle ajoneuvo on olennainen osa liiketoimintaa. Silloin kynnys auton huoltotauolle saattaa olla korkea, sillä yritystoiminta saattaa joutua kokonaan tauolle huollon ajaksi.

Liikennekäytössä oleviin ajoneuvoihin suhteutettuna kuorma-autoille sattuu palovahinkoja selvästi eniten. Tässäkin taustalla on todennäköisimmin kaluston ikääntyminen ja huoltovälin pidentyminen.

– Jos yrittäjän keikkakalenteri on täynnä, lykkää moni huoltoa helposti eteenpäin. Yrittäjä ottaa silloin ison riskin: huoltamatta jäänyt auto saattaa vioittua, jolloin korjaaminen voi kestää kauemmin kuin huolto.

Muista kausityöntekijöiden perehdytys

Moottorikäyttöisille työkoneille ja traktoreille sattuu vuosittain noin sata liikennevälinepaloa. Kyseiset koneet ovat Helokummun mukaan herkempiä syttymään juuri kesäisin, jolloin myös palon leviämisen vaara on suurempi. Työkoneiden ja traktoreiden palot lisäävät maastopalon riskiä.

– Koneita käyttämässä saattaa olla kesäisin kokemattomampia kausityöntekijöitä. Siksi työnantajan on erityisen tärkeää varmistaa, että työntekijöiden perehdytykseen kuuluu paitsi työkoneiden kunnon tarkistaminen, myös ensisammutuskaluston sijainti, käyttökoulutus ja voimassaoloajan tarkistus.

Työkoneiden säännöllinen huolto, asianmukaiset ensisammutusvälineet tai sammutusjärjestelmä ovat tärkein keino palojen ennaltaehkäisyyn.

– Vaikka koneen toiminnassa ei olisi havaittavaa häiriötä, sen kunto tulisi silti tarkistaa säännöllisesti. Kesäisin työkoneita on hyvä puhdistaa tavallista useammin, Helokumpu jatkaa.

Toimi näin, jos ajoneuvo syttyy palamaan

  • Yleensä palo syttyy paikasta, jossa on sähkölaitteita tai polttoainetta. Etenkin polttoaine ruokkii paloa ja voi saada sen yltymään voimakkaaksikin, jos siihen ei reagoida ajoissa.
  • Huolehdi, että kuljettaja ja mahdolliset matkustajat pääsevät ulos autosta ja riittävän kauas palavasta ajoneuvosta. Hälytä palokunta paikalle ja arvioi vasta sitten, voiko paloa yrittää taltuttaa itse. Jos palo on pieni ja palopaikka on tiedossa, sitä voi yrittää itse sammuttaa sammuttimella.
  • Muista sulkea auton ovet ja ikkunat, jotta palo ei saa happea. Konepeltiä ei pidä avata, mikäli palo on selkeästi lähtöisin sen alta.
  • Pidä aina autossa alkusammutusvälineitä. Yrityskäytössä olevissa ajoneuvoissa ja työkoneissa sammutusjärjestelmää saatetaan edellyttää myös vakuutusehdoissa.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Toimitus
Toimitus