30.5.2018 klo 18:07
Uutinen

”Työnvälityksen Uber” antaa yritykselle mahdollisuuden pisteyttää työntekijänsä

Yritykset innostuivat uudesta tavasta palkata lyhytaikaista työvoimaa mobiilisovelluksella.

Treamer-palvelu on yli 10 vuotta eri startupeissa mukana olleen Peter Sazonovin startup, jonka idea on yksinkertainen: Tarjota yrityksille lyhytaikaista työvoimaa mobiilisovelluksen välityksellä.

Sazonov oli mukana nyhtökaurasta tutun Maija Itkosen kanssa Powerkiss Oy:ssä. Kasvuyritykselle tuli nopeasti ostaja ja liiketoiminta myytiin 2013. Peter jäi pohtimaan, mitä tehdä seuraavaksi.

– Eräässä keskustelussa tuli esille, miten hankalaa nykyisten vuokratyöfirmojen käyttö yritykselle voi olla. Aloimme miettiä, mikä olisi ratkaisu.

Treamer julkistettiin kaksi vuotta sitten. Alkuvaiheessa sovelluksen kautta oli mahdollista tarjota töitä nuorille.

– Kun julkaisimme Treamerin, oli ajatuksena tarjota nuorille helposti kotitöitä sovelluksen kautta. Yhtäkkiä huomasimme että yritykset innostuivatkin sovelluksesta. Asiakkaamme kertoivat, että heillä oli aiemmin ollut huonoja kokemuksia henkilöstövuokrauksesta.

Nyt Treamerissa on 12 000 työntekijän profiilit ja lisää tulee jatkuvasti, vaikka sovellusta ei ole juurikaan markkinoitu. Arctic15-tapahtumassa Helsingissä Sazonov on metsästämässä rahoitusta laajentumiseen Suomessa ja Pohjoismaissa.

Pisteytys työn jälkeen

”Treamerin luonne on puhtaasti suorituskeskeisessä työssä kuten tapahtumien järjestämisessä, huolto- ja varastotöissä sekä kevyissä toimistotöissä.

– Moni sovelluksen käyttäjä on nuori, joka ei välttämättä pääsisi muuten kovinkaan helposti työelämään käsiksi.

Tällä hetkellä Treamer tekee yhteistyötä muun muassa Helsingin kaupungin kanssa. Kaupunki on tarjonnut sovelluksen kautta töitä lukuisille maahanmuuttajanuorille. Heitä on palkattu paikallisiin tapahtumiin.

Treamerista yritys näkee työntekijän aikaisemmin tehdyt vuorot. Tämä voi helpottaa uusien työtehtävien saamista.

– Kaikki tehty työ tulee näkyväksi digitaalisen alustan kautta ja firmat saavat työntekijöitä silloin kuin tarvitsevat, Sazonov sanoo.

Lyhimmät sovelluksen kautta saadut työtehtävät kestävät vain muutaman tunnin, pisimmät ovat toistaiseksi voimassaolevia sopimuksia. Sopimus tehdään suoraan sovelluksessa ja sen osapuolia ja Treamer ja työntekijä. Yritykselle lähetetään työstä lasku.

– Tyypillinen tilanne on, että yritys soittaa ja pyytää viisi työntekijää huomiseksi. Yritys kertoo mistä työstä on kyse, milloin ja missä ja paljonko siitä maksetaan. Sen jälkeen työnhakijat voivat ilmoittautua työn tekijäksi ja yritys valitsee heistä mielestään sopivimmat.

Työsuorituksen jälkeen yritys pisteyttää työntekijän.

– Me vähennämme yrityksen riskiä. Työntekijän voi ottaa vain päiväksi, eikä sopimusta tarvitse jatkaa. Lyhytaikainen rekrytointi on monelle yritykselle aivan liian hankala hallinnoitavaksi.

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi