27.4.2018 klo 12:27
Uutinen

Työrauha 2018 -aloite taistelee poliittisia lakkoja vastaan – ”Näistä kustannukset maksaa ennen kaikkea yrittäjä”

Kansalaisaloite.fi-palvelussa on laitettu vireille poliittisien lakkojen rajoittamiseen tähtäävä uusi kansalaisaloite. Aloitteen takana on Peikko Group Oy:n yrittäjä-toimitusjohtaja Topi Paananen.

Työrauha 2018 -nimellä kulkevassa aloitteessa esitetään, että poliittiset lakot sallittaisiin vain jos niillä on liityntä työehtoihin ja ne ovat mielenosoitusluonteisia.

Topi Paanasen mukaan nykyistä lainsäädäntöä on syytä uudistaa. Tällä hetkellä Suomen laki sallii poliittisen lakon, jonka kestoa ei ole rajattu.

– Poliittisessa lakossa työntekijät ryhtyvät lakkoon ilmaistakseen mieltä poliittista tahoa tai tilannetta kohtaan. Syyt eivät liity suoraan työehtoihin, eivätkä työnantajat voi vaikuttaa poliittisen lakon syntyyn tai syihin. Silti kustannukset maksaa ennen kaikkea yrittäjä. Asetelma on epäoikeudenmukainen, Paananen sanoo.

Kansalaisaloite tähtää muiden Pohjoismaiden kaltaiseen lakkolainsäädäntöön

– Poliittiset lakot vahingoittavat yritysten toimintaedellytyksiä, ja vaikutukset heijastuvat myös työntekijöihin. Samalla syödään Suomen kilpailukykyä. Tähän on saatava muutos.

Kansalaisaloitteessa nostetaan esiin, että poliittiset lakot voivat synnyttää jännitteitä työntekijöiden välillä ja heijastua laajasti myös lakon piiriin kuulumattomien kansalaisten arkeen.

Suomen poliittista lakkoa koskeva lainsäädäntö on Euroopan mittapuulla poikkeuksellinen. Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa hyväksyttävinä on pidetty vain lyhyitä ja luonteeltaan spontaaneja protestilakkoja. Työrauha 2018 -kansalaisaloite tähtää samankaltaiseen käytäntöön myös Suomessa.

Topi Paananen korostaa, että kansalaisaloitteella ei puututa työehtosopimuksia koskeviin lakkoihin eikä lakon ulkopuolisiin poliittisiin mielenilmauksiin.

– Poliittinen osallistuminen on ehdottoman tärkeää ja on hienoa, että kansalaiset aktivoituvat yhteisten asioiden puolesta. Toivon kuitenkin, että sekä työntekijät että myös työnantajat vaikuttavat politiikkaan ennen kaikkea työajan ulkopuolella. Uskon, että Suomi on tässäkin asiassa kypsä siirtymään pohjoismaiseen käytäntöön, Paananen sanoo.

Peikko Group on vuonna 1965 perustettu perheyritys. Peikko valmistaa monentyyppisiä betoniliitoksia ja liittopalkkeja elementti- ja paikallavalurakentamiseen.

toimitus (at) yrittajat.fi