29.11.2023 klo 12:45
Uutinen

Työvoimabarometri: Pirkanmaa kärsii työvoiman kohtaanto-ongelmasta

Työmarkkinoiden yleistilanne on Työvoimabarometrin mukaan maltillisesti heikentymässä ja Pirkanmaalla sekä avointen työpaikkojen että työnhakijoiden määrä on korkea. Työvoimabarometrin 2023 painopiste on teknologiateollisuudessa ja -palveluissa sekä sosiaali-, terveys- ja hyvinvointialoissa.

Pirkanmaa ei kärsi tällä hetkellä kokonaistarkastelussa työvoimapulasta, eikä tilanne oli muuttumassa lähitulevaisuudessa. Alueella on kuitenkin kohtuullinen kohtaanto-ongelma, eli työttömät eivät työllisty avoimiin työpaikkoihin. Tietyille aloille on vaikea houkutella osaajia, mikä rajoittaa jopa uusien työpaikkojen syntyä. Tulevien vuosien aikana keskeisiksi tarpeiksi tulevat nousemaan perusosaamiseen liittyvä osaaminen, kuten ammatillinen osaaminen ja kielitaito. Myös monikulttuurisuustaidot ja digiosaaminen tulevat korostumaan. Lisäksi väestön ikääntyessä korostuu ikääntyvien hoivaan liittyvä osaamistarve.

Merkittävin pula on sote-alan osaajista, eikä osaajapula ole helpottamassa lähitulevaisuudessa. Työntekijäpulaa kasvattavat entisestään eläköitymiset sekä alanvaihtajat. Kokonaisuudessaan työmarkkinatilanteen ennakoidaan pysyvän lähes ennallaan. Teknologia-alaa kurittaa epävarma yleistilanne sekä merkittävä osaajapula. Positiivista virettä tuovat kuitenkin muun muassa investoinnit puhtaaseen siirtymään. Alan ennakoidaan kääntyvän parempaan suuntaan ensi kesän jälkeen.

Pirkanmaan kehitysnäkymät vuonna 2024 liittyvät Työvoimabarometrin mukaan vihreän siirtymän sekä mikrosiruosaamisen kaupallistamiseen sekä teknologiateollisuuden kasvuodotuksiin ja kiertotalousosaamisen kehittymiseen. Pirkanmaalaiset yritykset ovat vahvoja erityisesti bioenergiaa, puhtaita prosesseja ja energiatehokkuutta koskevissa ratkaisuissa. Kehitystyötä ja kasvua on odoteltavissa myös älyteknologian osalta.

Pirkanmaalla kone- ja metallialan koulutuksen kiinnostavuus koko alan jatkon kannalta aiheuttaa myös suuria taloudellisia haasteita. Alat, joilla on selviä rekrytointiongelmia ovat: sosiaali- ja terveysala, kone- ja metalliala, sähköala, liikealan palvelut koulutustasosta riippumatta, majoitus- ravitsemisala, koulutussektori sekä ICT-alan eräät osa-alueet.

Tutustu tarkemmin: Työvoimabarometri

Lisätietoja:

elina purho

Elina Purho

Elinkeinoasioiden asiantuntija
Pirkanmaan Yrittäjät