Tyrvään vörkki
Kuva: Eija Ranua
24.5.2023 klo 07:30
Uutinen

Tyrvään Vörkki on Sastamalan kaupungin ja Vammalan yrittäjien yhteinen hanke yrittäjyyden eteen

Vain korttelin päässä Sastamalan keskustasta sijaitsee erityisesti pienyrittäjien ja etätyöläisten tarpeisiin kehitetty tila, Tyrvään Vörkki. Toiminnasta vastaa Vammalan Yrittäjät.

Yksimielisellä päätöksellä 

– Vammalan kaupunki otti meihin yhteyttä vuoden 2021 loppupuolella ja kyseli, olisiko kiinnostusta lähteä kehittämään tällaista tilaa, Vammalan Yrittäjien puheenjohtaja Sampo Satimus sanoo.

– Visioimme ja suunnittelimme tätä, ja samaan aikaan kaupungilla oli Buusti-hanke, jonka yhtenä tavoitteena oli hub- työtila, Vammalan Yrittäjien varapuheenjohtaja Mika Valtonen kertoo.

Vammalan Yrittäjien hallitus päätti yksimielisesti lähteä edistämään hanketta sen riskeistä huolimatta.

– Päätös oli helppo, koska tästä tilasta on alueen yrityselämälle niin paljon hyötyä. Ajatuksena oli, että me laitamme homman käyntiin ja osoitamme, että tämä toimii, ja tulevaisuudessa toiminta voidaan siirtää jollekin yrittäjälle, Mika sanoo.

Riski on kannattanut. Neuvottelutilalla on kovasti kysyntää, ja kuukausijäsenyydet ovat kasvussa.

– Tämä on tällä alueella uudenlaista liiketoimintaa, ja monet ovat yllättyneet kuukausijäsenyyden edullisuudesta, Sampo kertoo. 

Aktiivista edunvalvontaa

Vammala on ollut asukaslukuun nähden yrittäjävoittoisuudessa Suomen kärkeä. Lukujen taustalla on pienten yritysten suuri määrä. Tyrvään Vörkki on siis perustettu todelliseen tarpeeseen. Hanke on ainoastaan yksi osoitus kaupungin ja alueella toimivien Yrittäjäjärjestöjen tiiviistä yhteistyöstä. Vammalan Yrittäjien lisäksi Sastamalassa vaikuttavat Kiikoisten, Mouhijärven, Äetsän ja Suodenniemen paikallisyhdistykset. Viiden yhdistyksen yhteistyöllä on valmisteltu Sastamalan uutta elinkeinolupausta, josta äänestetään toukokuun valtuuston kokouksessa.

– Kuntayhteistyö toimii erinomaisen hyvin, Mika vahvistaa.

Tyrvään Vörkki
Kuva: Eija Ranua

Verkostoitumistilaisuuksia ja yleisötapahtumia

Edunvalvonnan lisäksi Vammalan Yrittäjät tarjoaa verkostoitumismahdollisuuksia.

– Järjestämme esimerkiksi aamiaistilaisuuksia täällä Vörkissä ja lisäksi meillä on tulossa after work -tapahtumia, Sampo kertoo.

 Vammalan Yrittäjien sihteeri Anja Hanhijärvi on juuri saapunut Tyrvään Vörkkiin ja liittyy mukaan keskusteluun.

– Verkostoituminen oli minulle, kuten varmasti monelle muulle pienyrittäjälle, tärkein syy lähteä mukaan. Yksinyrittäjänä siihen kuuluu myös mahdollisuus vaihtaa vapaalle samanhenkisessä porukassa, Anja sanoo.

Vammalan Yrittäjät ovat mukana järjestämässä myös yleisötapahtumia ja muuta virkistäytymistoimintaa. Suurimpana näistä on vappuparaati, johon osallistuu vuosittain toistakymmentä tuhatta henkilöä.

– Se on näin pienellä paikkakunnalla aika merkittävä määrä, Mika iloitsee.

Lisäksi tulossa on muita tapahtumia, kuten yrittäjägaala.

– Meillä on hyviä vuotuisia tapahtumia, joita kehitetään ja niiden rinnalle luodaan uusia, Sampo sanoo.

– Haluamme lunastaa jäsentemme odotukset. Tämä on siinä mielessä asiakaspalvelutoimintaa, että olemme täällä jäseniä varten, Anja jatkaa.

– Se on juuri näin. Haluamme palvella myös täällä vierailevia mökkiläisiä ja suosittelemme heille mielellämme paikallisten yrittäjien palveluja. Riittää, että on meihin yhteydessä, niin selvitellään. Sastamala oli viime vuonna Suomen suosituin mökkikunta, ja tänäkin vuonna odotamme mökkiläisiä sankoin joukoin ja iloisin mielin, Sampo päättää. 

Teksti: Elli-Noora Nieminen & Eija Ranua
Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran Pirkanmaan Yrittäjä -lehdessä 6.5.2023