30.5.2017 klo 14:09
Uutinen

Tyytymättömyys Kelan tulkkauspalvelun kilpailutukseen kasvaa: ”Ei ole järkevää jatkaa”

Kelan julkaisemat tulkkauspalvelun kilpailutuksen ehdot ovat aiheuttaneet närää kuulovammaisten keskuudessa. Asianomaiset pelkäävät, että muuttuneet ehdot uhkaavat tulkkauspalveluita käyttävien oikeuksia.

Ehtojen mukaan Kela suunnittelee muun muassa tulkkiresurssien leikkaamista ja tulkkien matkakorvausten poistamista.

Suomen Yrittäjien kilpailuasioiden päällikkö Satu Grekin ei kannata kilpailutuksen jatkamista nykyisellään.

– Kilpailutus on herättänyt hyvin paljon tyytymättömyyttä. Kuulovammaisten ohella tyytymättömiä ovat tulkit ja heidän työnantajansa. Tässä tilanteessa kilpailutus olisi viisainta keskeyttää ja valmistella se uudestaan.

Grekinin mukaan ehdot on laadittu niin, että ne eivät motivoi tulkkauspalveluita tarjoavia yrityksiä osallistumaan kilpailutukseen.

– Ehdoissa on määritelty liian lyhyet vasteajat ja päivitysvelvoitteet. Voi syntyi tilanne, että tulkki tarvitaan jo seuraavalle päivälle. Jos asiakas on myöhässä, tulkki ei saa jäädä odottamaan vaan hänen pitää poistua paikalta, jolloin asiakas jää ilman tulkkia.

Kaavailuissa tulkkien vähentäminen

Eniten Grekiniä kummastuttaa kohta, joka rajoittaa yksittäisen tulkkausyrityksen rekrytointia.

– Käytännössä yrityksen pitää pysyä kilpailutuksen aikaisessa työvoimassa eikä kilpailijalta saa rekrytoida työvoimaa. Näin ollen tulkit ovat sidottuja työpaikkaansa koko neljän vuoden sopimuskauden ajan.

Grekinin mukaan muiden asiantuntijapalveluiden kilpailutuksissa vastaavaa rajoitusta ei ole.

Kela suunnittelee myös tulkkien määrän vähentämistä. Kilpailutuksessa on määritelty nykytilannetta pienempi määrä tulkkeja.

– Se on ikävää. En ymmärrä, miksi Kela rajoittaisi tulkkien määrää, kun kuulovammaisella on joka tapauksessa oikeus valita itselleen sopivin.

Kelan kilpailutusta vastaan on julkaistu nettiaddressi, jonka on tällä hetkellä allekirjoittanut lähes 5000 ihmistä.

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen@yrittajat.fi