Enkora Oy:n Artem Goutsoul (vas.) ja Anton Goutsoul. Kuva: Tapio Auvinen.
7.12.2022 klo 18:30
Uutinen

Ukrainalaisten perheyritys voittoon Vuoden maahan muuttanut yrittäjä -kilpailussa ­– Suuri osa suomalaisista käyttänyt palveluja

Vuoden maahan muuttanut yrittäjä -kilpailun ovat voittaneet Vassili Goutsoul sekä hänen poikansa Artem Goutsoul ja Anton Goutsoul. Heidän it-yrityksensä Enkora tarjoaa asiakaspalvelun järjestelmäratkaisuja.

Suomen Yrittäjät järjesti Vuoden maahan muuttanut yrittäjä -kilpailun neljättä kertaa yhdessä työeläkeyhtiö Elon kanssa. Kilpailun tavoitteena on tuoda esille maahan muuttaneita yrittäjiä ja heidän merkitystään elinkeinoelämälle ja suomalaiselle yhteiskunnalle. Voittaja julkistettiin Suomen Yrittäjien Business Unplugged -tapahtumassa keskiviikkona Helsingissä.

Goutsoulin perhe muutti Suomeen 1990-luvulla. Isä Vassili ja pojat Artem ja Anton johtavat yhdessä asiakaspalvelun järjestelmäratkaisuja tarjoavaa it-yritystä Enkora Oy:tä. Esimerkiksi kunnat ja yritykset voivat yhdistää ohjelmistokomponentteihin erilaisia tukevia laitteistoja, esimerkiksi kulunvalvontaan tai asiakkaiden itsepalveluun liittyen.

Suurin osa suomalaisista on käyttänyt Enkoran tuotteita jossain vaiheessa, sillä yrityksen kädenjälki näkyy muun muassa uimahalleissa, kuntosaleissa, sairaaloissa ja yliopistoissa ympäri maan.

– Yrittäjän polulle lähteminen oli meille luonteva valinta. Kun aloitimme yritystoiminnan, tavoitteena oli tuoda markkinoille jotain aidosti uutta ja innovatiivista. Idea kannatti, ja tänä päivänä olemme ylpeitä luomastamme yrityskulttuurista ja toimintamme etiikasta. Kiitämme Suomen Yrittäjiä ja Eloa tästä kunniasta ja aiomme lahjoittaa saamamme palkintorahan Ukrainalaisten yhdistys Suomessa ry:lle, sanoo yrityksen toimitusjohtaja Anton Goutsoul.

Enkora tekee kannattavaa kasvua, työllistää 40 työntekijää ja toimii johtajana usealla markkina-alueella. Tuomaristo oli vaikuttunut yrittäjien yhdessä tekemisen kulttuurista, pitkäjänteisestä ja suunnitelmallisesta työskentelystä asiakkaidensa kanssa sekä siitä, että Goutsoulit ovat lähteneet rohkeasti ja hyvällä menestyksellä mukaan julkisiin hankintakilpailuihin.

Elo palkitsi voittaneen yhteensä 5 000 euron summalla. Kisaan ilmoitettiin 44 ainutlaatuista yrittäjää ympäri Suomen.

Palkintoraatiin kuuluivat Suomen Yrittäjien maahan muuttaneiden yrittäjien verkoston puheenjohtaja Pamela Spokes, vuoden 2021 voittaja Ivan Ore, työeläkeyhtiö Elon markkinointijohtaja Joni Tikkanen ja Suomen Yrittäjien hallituksen varapuheenjohtaja Jenni Parpala.

Enkora Oy
Perustettu: 2006
Liikevaihto: 4,3 miljoonaa
Henkilöstö: 40
Kotipaikkakunta: Helsinki

Ruth Francolle kunniamaininta

44 ehdokkaan joukosta nousi esiin myös yrittäjä Ruth Franco, jonka tuomaristo päätti palkita kunniamaininnalla. Lin Psychological Services Oy on Francon yksin pyörittämä yritys, joka tarjoaa mielenterveyspalveluita myös englannin ja espanjan kielillä erityisesti maahan muuttaneille.

– Yrittäjyys on joskus ainoa ja usein paras tapa maahanmuuttaneille työskennellä niissä ammateissa, joihin heidät on koulutettu, ja varmistaa heille riittävät työolot ja samalla tarjota tarvittavia palveluja ja asiantuntemusta muille. Jos uskot, että sinulla on toteuttamiskelpoinen idea, niin kannattaa löytää kaikki tarvittava tuki ideasi toteuttamiseen, Ruth Franco kannustaa.

Franco on toiminut alalla jo 15 vuotta ja koki vastoinkäymisiä aloittaessaan yrittäjätaivaltaan sekä muuttaessaan toiminimensä osakeyhtiöksi. Terveydenhuollon Oikeusturvakeskuksella (nykyinen Valvira) kesti kolme vuotta tunnustaa Francon psykologin tutkinto, ja odotusajan hän käytti suomen kielen opettelemiseen. Franco kouluttautui myös psykoterapeutiksi, jotta hänen asiakkaansa voisivat hyödyntää valtion myöntämän Kela-korvauksen.

Tuomaristo vaikuttui Francon periksiantamattomasta työstä ja aidosta välittämisestä, jota hän osoittaa asiakkaitaan kohtaan.

Lin Psychological Services Oy
Perustettu: toiminimi vuodesta 2008, osakeyhtiö vuodesta 2021
Liikevaihto: 100 000
Henkilöstö: yksinyrittäjä
Kotipaikkakunta: Helsinki

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Toimitus
Toimitus