Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

14.2.2020 klo 15:21
Uutinen

Urakoitsijalta kovaa kritiikkiä rakennuttajalle: ”Tripla oli hallitsematon projekti”

Tripla-projektissa mukana olleen urakoitsijayrityksen toimitusjohtaja pitää Tripla-projektia hallitsemattomana ja arvostelee YIT:n hankesuunnittelua.

YIT:n Tripla-kauppakeskushanke on noussut julkisuuteen, kun YIT on eilisen Ylen uutisen mukaan jäädyttänyt urakoitsijoiden laskuja selvitysten ajaksi.

Ylelle asiaa kommentoineen YIT:n tuotantojohtajan Pekka Luukkosen mukaan yhtiö on havainnut projektiin liittyviä epäselvyyksiä, joita se nyt selvittää.

Tässä artikkelissa nimettömänä esiintyvän urakoitsijan mukaan YIT on tähän asti maksanut laskunsa sovitusti.

– Ainoastaan joululomien aikana oli ongelmia. Silloin YIT:ssä vedottiin lomiin. Oli viiveitä hyväksytyissä maksuerissä, kyseisen urakoitsijayrityksen toimitusjohtaja kertoo.

Toimitusjohtaja kertoo, että yrityksellä on YIT:n kanssa vielä keskeneräisiä selvitettäviä laskutuksia, joille ei ole vielä tässä vaiheessa laskutuslupaa. Tripla-urakassa YIT noudatti käytäntöä, jossa jokaisen laskun on oltava hyväksytty ennen sen maksamista.

Toimitusjohtaja pitää YIT:n menettelyä laskujen jäädyttämisestä erikoisena.

– Nyt YIT jäädyttää sellaisia laskuja, jotka he ovat jo aikaisemmin hyväksyneet. Se on outo menettelytapa.

Toimitusjohtaja pitää todennäköisenä, että YIT:llä on epäilys rikollisesta tai muutoin sopimusehtojen vastaisesta toiminnasta Tripla-urakoinnissa.

– Muussa tapauksessa he eivät voi pidättää jo hyväksyttyjä laskuja.

”YIT epäonnistui suunnittelun johtamisessa”

Urakoitsijan kritisoi YIT:n edustajan julkisuuteen antamaa lausuntoa, jonka mukaan yhtiö selvittää tehtyjä työntunteja muun muassa kulunvalvonnasta.

– Kulunvalvonta Tripla-työmaalla oli epäluotettava, siihen on turha vedota. Työmaalta pääsi kulkemaan sisään ja ulos ilman, että tarvitsi kulkea virallisen ulkoportin läpi, jossa tehtiin varsinainen kirjautuminen.

Kritiikkiä satelee myös projektin suunnittelusta.

– Triplaa ei voi pitää kovin onnistuneena projektina. YIT epäonnistui projektin ja sen suunnittelun johtamisessa.

Toimitusjohtajan mukaan Tripla-kauppakeskus avattiin vuotta aikaisemmin kuin oli alun perin suunniteltu.

– Kyseessä oli hallitsematon projekti rakennettavaan massaan nähden. Suunnittelu ei pysynyt aikataulussa se loi suurimman ongelman. Aikataulut pettivät niin, että valtaosa työtehtävistä siirtyi viime vuoden syksyyn siitä syystä, että suunnittelu eli koko ajan. Tuli valtavasti muutoksia emmekä päässeet tekemään töitä kuten oli aikataulutettu. Se aiheutti ryntäämistä ja sitä kautta ylimääräisiä kustannuksia.

Toimitusjohtajan mukaan julkisuudessa Tripla-hankkeesta välitetty kuva ei ole totuudenmukainen.

– Se antaa väärän käsityksen projektin onnistumisesta. Puutteet olivat sellaisia, että suunnittelu oli viikkoja myöhässä. Välillä teimme töitä jopa ilman suunnitelmia.

Triplan avaamisen jälkeen YIT:n suhtautuminen urakoitsijoihin on toimitusjohtajan mukaan muuttunut.

– Yhteistyö ei ole ollut enää yhtä hyvää kuin siihen asti, kun kauppakeskus avattiin. YIT ei uskaltanut nostaa asioita esille ennen avaamista. Jos he olisivat nostaneet, kohde ei olisi avautunut aikataulussa.

Urakoitsija ei ole vielä tehnyt Tripla-hankkeesta taloudellista loppuselvitystä.

– Sen aikana selviää, tuleeko laskuista erimielisyyksiä YIT:n kanssa. Tähän mennessä hyväksyttyjen laskujen kanssa ei ole ollut ongelmia.

YIT: Onnistuttu hyvin

Yrittäjämediat ei saanut YIT:ltä kommenttia liittyen Tripla-hankkeen suunnitteluun. Tuotantojohtaja Pekka Luukkosen mukaan Ylelle annetut lausunnot riittävät tältä erää.

– Kritiikki on yksittäisen urakoitsijan mielipide, hän päättää.

Ylelle Luukkonen kiisti eilen kritiikin Tripla-hankkeen ongelmista.

– Kokonaisuutena ollaan erittäin hyvin onnistuttu tämän kokoluokan megahankkeen aikataulun hallinnassa. Varmasti kauppakeskuksen osalta oli toki lopussa kiirettä ja tehtiin viikonloppuina ja iltaisin töitä, mutta uskoisin että se on aika tyypillistä hankekoosta riippumatta, hän kommentoi.

Kuva: YIT

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi