14.2.2020 klo 14:06
Uutinen

Tripla-kauppakeskus nosti esille polttavan ongelman: “Näyttää olevan maan tapa, että maksuaikalaista ei välitetä”

Ylipitkien maksuaikojen ongelma ei välttämättä ratkea ilman ilmiantokanavaa. Tätä mieltä on Suomen Yrittäjien lainsäädäntöasioiden päällikkö Tiina Toivonen.

Kauppakeskus Triplan Suomen mittakaavassa jättimäinen rakennusprojekti on nostanut puheenaiheeksi yritysten pitkät maksuajat. Tripla sijaitsee Helsingin Pasilassa.

YLE uutisoi eilen YIT:n ilmoittaneen alihankkijoilleen, että näiden laskut maksetaan vasta lisäselvitysten jälkeen. Osa laskuista on erääntynyt jo kuukausia sitten. Suomen Yrittäjien tietojen mukaan osalla yrityksistä on jopa satojen tuhansien eurojen saatavia, joista on kamppailtu YIT:n kanssa kuukausia.

Olemme aiemmin uutisoineet pitkien maksuaikojen aiheuttamista ongelmista pienyrittäjille. Syksyllä julkaistussa Yrittäjägallupissa yli 60 prosenttia vastaajista kertoi, että maksuaikoja on venytetty sopimatta laskuttajan kanssa. Ongelmia on ilmennyt paitsi rakennusalalla, myös teollisuuden ja kaupan aloilla. Maksuajat nousivat esille myös vuoden 2018 Yrittäjägallupissa.

Pahimmillaan maksuaikojen venyttäminen kohtuuttoman pitkäksi voi koitua yrityksen kohtaloksi.

– Isot yritykset, joskus pienetkin, eivät maksa laskujaan ajoissa. Kyseessä on polttava ongelma, joka voi aiheuttaa todella hankalia tilanteita. Näyttää olevan maan tapa, että maksuaikalaista ei välitetä, Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen pahoittelee.

YIT:n ratkaisusta tekee erikoisen se, että YLEn mukaan kyseessä on laajamittainen päätös olla maksamatta joidenkin urakoitsijoiden laskuja ennen selvityksiä.

Laki määrää, että maksuaikamaksimi on 30 päivää, jos toisin ei sovita. Sopiminen pidemmistä maksuajoista on mahdollista, mutta Pentikäisen mukaan pitkät maksuajat ovat liian usein käytössä ilman osapuolten välistä sopimusta.

– Joskus on luontevaa, että maksuajat ovat pitkiä, mutta niistä pitää aina sopia ja sopimuksista on pidettävä kiinni. Maksuaikoja saatetaan venyttää 60 päivään riippumatta siitä, mitä sopimuksessa sanotaan, Pentikäinen muistuttaa.

Ratkaisuna ilmiantokanava?

Suomen Yrittäjien lainsäädäntöasioiden päällikkö Tiina Toivosen mukaan harva yritys uskaltaa riitauttaa saataviaan.

– Yrittäjiltä kuulemamme viesti on, että he eivät halua omalla nimellään riitauttaa laskuja sopimussuhteessa oleviin asiakkaisiin. Se voi merkitä asiakkuuden menetystä ja ongelmia riitauttajan maineelle.

Suomen Yrittäjät ehdottaa ratkaisuksi ilmiantokanavaa, johon pitkistä maksuajoista kärsivät yritykset voisivat tehdä nimettömän ilmoituksen.

– Suomessahan on olemassa valvovia viranomaisia, esimerkiksi kuluttajaoikeuden puolella ja kilpailuasioissa, joille voi tehdä nimettömiä ilmoituksia.

Maksuaikoja valvovalle viranomaiselle voisi tehdä ilmiannon väärin toimivista yrityksistä. Uudistus vastaisi yrittäjien huutoon, että näistä asioista saisi kertoa nimettömästi. Tämä on juuri sitä, mitä yrittäjät tällä hetkellä toivovat.

Mikael Pentikäisen mukaan pitäisi miettiä tarkasti, kuka toimisi ilmiantokanavan valvovana viranomaisena.

– Kun samasta firmasta tulee useita ilmiantoja, viranomainen voisi tarkastaa asian ja selvittää, mikä on homma nimi.

”Tarkoitus ei ole toimia pankkina”

YIT:n yksipuolinen päätös urakoitsijoiden maksujen jäädyttämisestä ei koske kaikkia Tripla-urakassa mukana olleita. Top Building Oy:n toimitusjohtaja Tommi Hannukselalla ei ole moitittavaa YIT:n toiminnasta.

– Jokaisen laskun suoritus on tullut ajallaan. Kaikki on toiminut hyvin, hän kertoo.

Hannukselan johtama yritys vastasi Triplan kauppakeskuksen, parkkihallin, Pasilan aseman ja uusien kerrostalojen rungoista.

– Mittakaavassa hanke oli varmasti isoin, mitä koskaan tulee meillä olemaan.

Hannukselan mukaan tilaajat ovat maksaneet laskunsa yritykselle viime vuosina moitteettomasti myös muissa projekteissa.

– Maksuajat ovat toki pidentyneet, mutta jos vertailukohteena on muu Eurooppa, Suomessa maksuajat ovat edelleen kohtuullisia.

Top Buildingin maksuajat ovat pysyneet keskimäärin 30 päivässä, lyhimmillään 21 päivässä.

– Se on mielestäni sopiva. Pidempiäkään en haluaisi, koska tarkoitus ei ole toimia pankkina. Pankitkaan eivät tee sitä ilman korvausta.

Top Building on noin 75 henkilöä työllistävä yritys, jonka liikevaihto on noin 15 mijoonaa euroa.

Kuva: YIT

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi