12.5.2020 klo 10:21
Uutinen

Urheilukaupan kysyntä hiirenkorvilla

– Kyllä kevään tulo ja hiirenkorvat koivuissa helpotti meitä. Kurjan talven jälkeinen koronakriisi hiljensi kaupan tyystin muutamaksi viikoksi. Onneksi kysyntä on taas hieman vilkastunut, iloitsee Urheilulinna Oy:n kauppias Markku Ruohomäki.

Markku Ruohomäki jätti 2000-luvun taitteessa taaksensa lupaavan pankkiuran ja liittyi franchising-kauppiaaksi TopSport-ketjuun. Myöhemmin Urheilulinna Oy on kuulunut ElmoSport- ja Sport In -ketjuihin, jotka ovat itsenäisten kauppiaiden osto- ja markkinointiyhteisöjä.

– Aina yrittäjyys on ollut mielessä. Pankkitehtävissä koulutin virkahenkilöistä myyjiä ja silloinen esimieheni suositteli minulle etenemisen paikkaa johtamistaidon kouluttajana. Merita-Nordbankenin fuusiossa svenskaksi diskuteeraaminen ei kuitenkaan oikein istunut pohjalaissällille, naurahtaa Ruohomäki.

– Eräästä lehti-ilmoituksesta sain kipinän franchising-kurssista ja päätin katsoa tämän kortin. Top-Sportin kanssa perustettiin myymälä Hämeenlinnaan ensimmäisten joukossa Suomessa. Se olikin urheilukaupan kulta-aikaa, kaihoilee hän.

Juosten ja jumpaten – terveenä töissä

Viime päivinä on valtakunnassa uutisoitu, että urheilukauppa on vilkastunut. Onko sama positiivinen buumi saapunut juoksuaskelin myös Hämeenlinnan seudun urheilukauppaan?

– Leuto talvi oli Etelä-Suomen urheilukaupalle totaalisen surkea. Sitten korona seisautti kaupan tyystin hetkeksi. Viimeiset kaksi-kolme viikkoa on onneksi ollut selvästi vilkkaampaa. Ei ihan normaalitasolla, mutta selkeä muutos parempaan suuntaan on tapahtunut.

– Kaunis ulkoilusää on kesää kohti lisännyt kysyntää erityisesti kenkien ja polkupyörien osalta. Urheiluvaatekauppa tuntuu kuitenkin edelleen laahaavan. Kävely, juoksu ja pyöräily ovatkin lajeja, mitä kohtaamisrajoitusten vallitessa voidaan harrastaa suhteellisen turvallisesti, vihjaa Ruohomäki.

Etätöissäkin pitää jalkautua

Etätöissä istutaan päivät pitkät koneen ääressä nakutellen ja palavereissa. Työpäivän päälle matka sohvalle on lyhyt. Millä puutuneet rangat ja jäsenet saadaan notkistumaan, kun aikaa on vähän ja liikkumismahdollisuudet epäsäännölliset?

– Selkä on semmoinen kapine, mikä tykkää liikkeestä. Veren pitää kiertää ja lihasten aktivoitua. Siihen suosittelen jumppaa monipuolisesti. Välineitä kotiin kyllä löytyy. Ja päivän päätteeksi poluille reippailemaan!

– Joillakin saattaa olla mahdollisuus työskennellä seisten sähköpöydän äärellä. En voi siinäkään olla korostamatta hyvien kenkien merkitystä. Silloin keho ei ole kantapäiden varassa vaan seisoma-asento ja paino ovat tasaisesti jaloilla. Vartalokulma on oikea ja alaselkä tykkää, valistaa Ruohomäki.

Pääoma seisoo varastossa

Heikko talvi jätti urheilukaupan varastoon seisomaan paljon sesonkituotteita, eikä niitä päästy kuin osin tulouttamaan. Monella vähittäiskaupan liikkeellä, erityisesti urheilu- ja vaatekaupassa, ennakkoon ostetut myyntivaraston maksuvelvoitteet painavat päälle.

– Onneksi en kasvattanut viime talvelle esimerkiksi hiihtolajien ennakko-ostojen määrää, vaikka toissatalvi oli lumisin miesmuistiin. Pohjoisessa oli kunnon talvi, joten ihan kaikki ei jäänyt käsiin. Oman pienen porukkamme olemme pystyneet pitämään töissä ja vuokranantajakin on tullut jonkin verran vastaan. Toivotaan, että kesää kohti vielä vähän vilkastuisi. Liikutaan paljon ja ammennetaan sitä kautta mielihyvän tunnetta, suosittelee Ruohomäki.

Hallituksen tukipolitiikassa ei Ruohomäen mukaan ihan kaikki mennyt putkeen, vaikka pelastavia tekijöitäkin kurjaan tilanteeseen on nähty.

– Miljoonia tienaavalle yritykselle lyödään sata tonnia kouraan, vaikka ei olisi tarvetta. Siinä linjassa ei ole päätä eikä häntää. Pääsääntöisesti pienyrittäjien tuet ovat tarpeeseen kohdistuneet. Kriisin keskellä kaivattaisiin oikeaa rahaa oikeisiin kuluihin, toivoo Ruohomäki.

Arkistokuva: Urheilulinnan kauppias Markku Ruohomäki painottaa kaikessa liikkumisessa kunnon kenkien merkitystä.

Muita kiinnostavia aiheita