14.1.2017 klo 08:02
Uutinen

Uskallus epämukavuusalueelle kannattaa

Hämeen Yrittäjien maakunnallisella taidepalkinnolla palkittu Rauli Mårdille satelee tunnustuksia. Viimeisimmäksi hänet valittiin Ranskassa ilmailu- ja avaruusjärjestö 3i3s:n vuoden taiteilijaksi.

Luovan tekemisen ydintä Rauli Mårdin mukaan on se, että omaa tarpeeksi paksun otsaluun. Sitä tarvitaan, jotta riittää uskallusta taivaltaa läpi autiomaan. Mårdilla otsaluuta on ollut, ja nyt on hedelmien korjauksen aika.

Hämeen Yrittäjien syyskokouksen yhteydessä Rauli Mård palkittiin Hämeen maakunnallisella taidepalkinnolla, joka myönnettiin vasta toisen kerran. Aiemmin syksyllä Mård palkittiin Amerikan kauppakamarin, Amchamin toimesta. Muutama viikko sitten Mård vastaanotti sähköpostin, jossa kuudella rivillä toivottiin, että Mård suostuisi ilmailu- ja avaruusjärjestö 3i3s:n vuoden taiteilijaksi.

– Viime viikolla tuli sitten tieto tiettelistä ja samalla tieto lähti 2000 jäsenelle ympäri maailmaa, Mård kertoo.

Kaikki alkoi, kuinka ollakaan Iron Maidenista. Rauli Mård tapasi yhtyeen laulajan Bruce Dickinsonin viisi vuotta sitten. Mård maalasi Dickinsonille taulun Iron Maidenin Ed Force One -lentokoneesta. Tuosta seurasi lisää lentokoneaiheisia maalauksia ja Suomen Ilmavoimien tukema Taivaalle -näyttely Tampereelle vuonna 2011.

Yksi 3i3s:n perustajista, Philippe Boissat otti näihin aikoihin yhteyttä Mårdiin LinkedIn-yhteisöpalvelun kautta. Hän antoi Mårdin käyttöön suosituksensa ja 400 järjestön jäsenen sähköpostiosoitteet. Mård kertoo lähettäneensä kaikille 400:lle sähköpostia ja unohtaneensa sitten koko jutun.

– Viesti, jossa minun toivottiin ottavan nimityksen vastaan oli jo roskapostissa ja osui aivan sattumalta silmiini, Mård kertoo.

Nimityksen johdosta tiedossa on siis matka Pariisiin nimityksen juhlallisuuksiin. Sitä ennen Mård kuitenkin matkustaa New Yorkiin, jossa hän avaa näyttelynsä helmikuun toisena päivänä. Hän kertoo muuttaneensa muutama vuosi sitten ajatteluaan.

– Aiemmin ajattelin, että mikään ei ole mahdotonta. Käänsin sen positiiviseksi, kaikki on mahdollista. Ja nyt on alkanut tapahtua.

Suomalaiset ovat yltiövarovaisia mahdollisuuksiaan arvioidessaan. Mård ei harrasta tällaista. Se mitä nimityksestä vuoden taiteilijaksi seuraa, voi olla esimerkiksi neljä kertaa neljä -metrinen fresko Ranskaan AirBusin pääkonttorin seinälle.

– Ainakin tämä on nyt huomattavasti lähempänä kuin esimerkiksi kaksi viikkoa sitten, hän toteaa.

Mård toivoo, että hänen esimerkkinsä rohkaisisi muitakin ajattelemaan isosti, lähtemään omalle epämukavuusalueelleen ja ajattelemaan, että kaikki on mahdollista. Yksi tärkeä asia on hyvät yhteistyökumppanit. Sellaisia kannattaa ennakkoluulottomasti etsiä koko ajan.

– Hämeen Yrittäjät on ollut hyvänä taustatukena, samoin Amcham. Jälkimmäinen on auttanut paljon sekä Helsingin että Manhattanin päässä esimerkiksi näyttelyn järjestelyissä, hän kertoo.

Hämeen Yritysviestintä, SM
toimitus@hameenyrityssanomat.fi