Ravintoloitsijoiden Luca ja Salla-Maria Platanian uusi pizzeria pääsi maailmanlaajuiselle ranking-listalle.
9.9.2022 klo 13:58
Uutinen

Uuden pizzerian perustaminen toi yrittäjäpariskunnalle voimaa syöpädiagnoosin jälkeen – Nyt suomalainen pizzeria sai sijoituksen maailmanlaajuisella ranking-listalla

Pizzerian takana ovat suomalaisella pizzakentällä pitkään työskennelleet Luca ja Salla-Maria Platania. He nimesivät ravintolansa Forzaksi, joka tarkoittaa voimaa. Nimestä tuli enteellinen.

Helsinkiläinen pizzeria Forza on päässyt maailman 100 parhaan pizzerian listalle. 

Italialainen 50 Top Pizza -niminen raati laittoi pizzeriat paremmuusjärjestykseen tämän vuoden aikana, ja Forza palkittiin syyskuussa sijoituksella 86. Mukana kilpailussa oli 100 pizzeriaa ympäri maailmaa. Tätä ennen sama raati oli palkinnut Forzan Euroopan 22. parhaaksi.

Forzan takana ovat suomalaisella pizzakentällä pitkään työskennelleet Luca ja Salla-Maria Platania. He avasivat ensimmäisen pizzeriansa, Pizzariumin Turkuun vuonna 2012. Tuolloin Salla-Maria opiskeli vielä Turussa, ja Luca oli muuttanut hänen perässään Roomasta Suomeen.

– Turusta ei löytynyt hyvää pizzaa. Olimme tottuneet Roomassa siihen, että leipomosta pystyi vain hakemaan palan pizzaa ja jatkamaan matkaa. Loimme Suomeen samanlaisen konseptin, Salla-Maria kertoo.

Lucalla on intohimoinen suhde ruoanlaittoon ja leipomiseen, ja Forzankin reseptit ovat Lucan käsialaa.

– Hän on noista ajoista tullut yhä vain paremmaksi. Sitä kehittyy koko ajan, kun pääsee tosissaan tekemään pizzaa päivittäin, Salla-Maria sanoo.

Kaikki pizzaunelmat

Sittemmin Pizzarium myytiin Royal Ravintoloille, nykyiselle NoHo Partnersille. Luca ja Salla-Maria kasvattivat ravintolaketjun kanssa Pizzariumin toimintaa ja kehittivät vielä uuden konseptin, Pizzeria Lucan. Perhe asui myös jonkin aikaa Italiassa. 

Forza perustettiin tammikuussa 2022. Italiasta palattuaan pariskunta etsi paikkaa, jossa voisi toteuttaa kaikki ne pizzaunelmansa, joita konseptiravintoloissa ja kauppakeskuksissa ei voinut.

He asuvat lastensa kanssa Etelä-Helsingissä, ja löysivät lähistöltä sopivan paikan. Pizzeriassa on puu-uuni ja kunnollinen keittiö, jossa voi valmistaa perinteisiä italialaisia alkupaloja.

– Kaikki pizzat, joita olemme aikaisemmin valmistaneet konseptikohtaisesti, saa nyt samasta paikasta.

– Teemme pizzat ilman kompromisseja, italialaiset raaka-aineet edellä, sanoo Salla-Maria.

Italialaiset raaka-aineet

Salla-Marian mukaan pizzan tärkein ainesosa on taikina. Mikäli sen valmistamisprosessi kohottamisineen epäonnistuu, on pizzakin pilalla. Pizzojen reseptiikka ja suurin osa raaka-aineista tulee Italiasta. 

– Teemme kastikkeen San Marzano -luomutomaateista. Mozzarella tulee Napolista. Taikinan oliiviöljy saadaan tutulta tuottajalta Apuliasta. Sardellifileet tulevat Amalfin rannikolta, ja välillä tuomme myös tuoretta kesätryffeliä Italiasta. 

– Voimme toteuttaa hullutkin ideat, koska meillä ei ole tarkkoja sääntöjä. Teemme pizzat ilman kompromisseja, italialaiset raaka-aineet edellä.

Salla-Maria ja Luca eivät itsekään tiedä, miten päätyivät mukaan maailmanlaajuiseen pizzerialistaukseen. 

– Se on vähän kuin Michelin-opas: anonyymit henkilöt käyvät arvioimassa pizzerioita. Luca on aika verkostoitunut italialaisten kanssa. Sen ansiosta meidät varmaan huomattiin, Salla-Maria miettii.

Pysäyttävä diagnoosi

Forzassa valmistetaan myös roomalaisia maritozzo-leivonnaisia, joista jokaisesta yritys lahjoittaa euron Suomen Syöpäsäätiölle. Hyväntekeväisyyden taustalla on se, että Luca sairastui aivosyöpään juuri, kun Forzaa suunniteltiin viime syksynä.

– Se oli aika pysäyttävä tapahtuma. Meillä ei oikeastaan ollut muuta mahdollisuutta kuin jatkaa projektia. Onneksi pääleipurimme Fabrizio osasi tehdä Lucan reseptejä. Hän on tehnyt käytännön työn, Salla-Maria kertoo.

Pariskunta valitsi pizzerialle nimen Forza, joka tarkoittaa voimaa, kauan ennen kuin Lucan sairaus oli tiedossa.

– Luulen, että pizzeria onkin ollut voimavara, joka on pakottanut meidät toimimaan ja pitänyt ajatuksemme muualla.

Ravintoloitsijat diplominsa kanssa.

Nyt Lucan leikkaus ja hoidot ovat ohi, ja hän voinee pikku hiljaa palata töihin.

– Leivonnaisten lisäksi olisi ehkä jatkossa kiva tehdä jotain muutakin hyväntekeväisyyttä yrityksenä. Se tuo toimintaan lisää merkityksellisyyttä. 

Salla-Maria painottaa, että kilpailu on vain kiva lisä Forzan toiminnassa.

– Kaikkein tärkeintä on, että asiakkaamme ovat tyytyväisiä. Olen kiitollinen siitä, että he ovat kirjoittaneet positiivisia arvioita verkkoon ja tulevat meille kerta toisensa jälkeen takaisin. 

Kaisu Puranen