Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

27.4.2021 klo 14:32
Uutinen

Uudenmaan Yrittäjien Vuoden yksinyrittäjä on lohjalainen Mikko Utter

Miltä kuulostaisi intohimolla käsintehty ruoka ja siihen sopivat viinit kahdeksanpaikkaisessa fine dining -ravintolassa, jossa kokki valmistaa ruuat lähialueen raaka-aineista asiakkaiden nähden? Ruokaa ja viinejä höystävät tarinat ja vieraiden aidot kohtaamiset. Tämän elämyksellisen kyläpaikan perustaja ja isäntä on Uudenmaan Yrittäjien Vuoden yksinyrittäjä, Mikko Utter.

Aitoja kohtaamisia ravintolassa, joka ei ole ravintola

Mikko Utterin toimintaa kuvaa pyrkimys olla aito kaikessa tekemisessään.

– 2015 maaliskuussa aloittanut ravintola ei ole ”ravintola” vaan kyläpaikka. Valmistan vieraille sellaisen seitsemän ruokalajin illallisen tai päivällisen, jota itsekin siihen aikaan vuodesta haluaisin syödä ja jota tarjoaisin, jos ihminen tulisi minulle kotiin kylään. Viinit mietin samalla tavalla, ne ovat intohimoisen viiniharrastajan viinejä, Mikko Utter kuvailee toimintaansa.

– Konseptissa on kyse mittasuhteesta. Tarkoitukseni on tehdä ja tarjota asioita, joita ei pysty tarjoamaan isolla mittakaavalla. Kyse on raaka-aineista ja siitä, miten ja kuka ne on tuottanut enemmän kuin siitä, mitä itse niille teen, Utter sanoo.

– Pohjimmiltaan väliä on ainoastaan sillä, että kun vieras lähtee, hän on tyytyväinen ja iloinen. Ruoka, juoma ja kaikki tekeminen tulee vasta tämän jälkeen. Konsepti perustuu siihen, että ihminen käy kylässä ja kun hän on tyytyväinen, hän kertoo siitä seuraavalle. Muuta markkinointia ei ole.

Mittasuhde vaatii valintoja

Taloudellisesti Utter on määritellyt itselleen menestymisen kriteerit. Sen takana on ajatus tasapainosta.

– Olen rakentanut konseptia ja varsinkin mittasuhdetta reilut viisi vuotta. Toiminta on intohimoista ja idealistista, Utter sanoo.

– Jo ennen kuin lähdin yrittäjäksi tein useamman sopimuksen itseni kanssa. Tulen olemaan joka lauantai töissä. Työaika on 70+ tuntia viikossa, sen jälkeen en laske tunteja, niin ei tarvitse ajatella paljon teen töitä. Keskimääräinen suomalaisen palkansaajan palkka on minulle riittävä. Oma menestys on kuitenkin sitä, että vieraat lähtevät tyytyväisinä palveluunsa. Kun teen noin kaksinkertaisen työmäärän, toinen puoli tuloksesta jää yrityksen kehittämiseen.

Utterin tavoitteena on siirtyä jollain aikavälillä vuokrapaikasta omaan kiinteistöön ja lähteä rakentamaan alan yrittäjäyhteisöä.

-Suunnitelmat nyt on valmiit. Aika näyttää miten ja millä aikataululla pääsen eteenpäin, Utter kertoo.

Yrittäjien palo rakentaa asioita innostaa

Yksinyrittäjät toimivat yhä enemmän verkostoissa, niin myös Mikko Utter.

– Oma konseptini perustuu siihen, että olen yrittäjä ja kaiken minkä pystyn, hankin toisilta yksin-, pien- ja perheyrittäjiltä suoraan. Eli vaikka olen ”yksin”, on palveluni takana kymmenittäin eri yrittäjiä kalastajasta, viljelijästä, lihankasvattajasta, viininviljelijästä kirjanpitäjään ja ikkunanpesijään, Utter kertoo.

Yrittäjyydessä on Utterin mukaan kyse vastuusta ja vapaudesta.

– Piirre jota rakastan hyvin monessa yrittäjässä, on halu olla rakentamassa yhteiskuntaa. Toinen itselleni tärkeä asia on vapaus – se, että saan toteuttaa itseäni tavalla, joka ei työntekijänä edes olisi mahdollista.

– Se samanhenkisyys, joka yrittäjistä asiakkaina henkii, saa itselleni joka kerta hymyn huulille. Näen, miten heillä pää rupeaa raksuttamaan ja kysymyksiä rupeaa tulemaan, kun he alkavat pohtia liiketoimintaani ja laskemaan päässä, onko se kannattavaa.

Kohti kevättä

Korona-ajan Utter on selvinnyt hyvin. Ajatus normaaliajasta kutkuttaa kuitenkin jo mieltä.

– Yritykseni ei tee volyymia, jota kukaan ei voi tällä hetkellä tehdä. Korona on vaikuttanut enemmän kysyntää lisäävänä. Minulla on pieni paikka, jonka voi varata niin, ettei muita seurueita ole paikalla, Utter kuvaa.

– Vaahteran mahlan kerääminen päättyi tällä viikolla. Pihlajan silmut ovat keruussa seuraavaksi ja toivon mukaan toukokuun puolivälissä, kun pääsee jollain tavalla palaamaan ”tavalliseen”, alkaa villiyrttikausi.

– Omaan mieleen ovat jääneet kolmen sukupolven illat. Ne ovat yleensä hyvin lämminhenkisiä tilaisuuksia ja nautin niiden toteuttamisesta. Toiseksi mieleen painuvat illat, joissa on ollut hyvin erilaisia seurueita, mutta joissa ihmiset ovat hyvin avoimesti kohdanneet toisensa. Tämä on semmoista, mitä en itse pysty rakentamaan maagisuudessaan. Olen vain yksi yhdeksästä ihmisestä paikalla.

Yrittäjäraadilta kiitosta Utterin omaperäisyydelle

– Mikko Utter on löytänyt omaperäisen liikeidean, joka huomioi niin asiakkaat, luonnon kuin kausivaihtelut. Ruuan alkuperä on tiedossa ja se tulee pääosin läheltä. Näin toiminta ei ole niin haavoittuvaista edes nykyisessä maailman tilanteessa. Omaperäistä ja mielenkiintoista, palkintoraadin puheenjohtaja Mari Ståhls kiittelee Utterin toimintaa.

Uudenmaan Yrittäjät valitsi Vuoden Yksinyrittäjän nyt viidennen kerran. Uudenmaan Yrittäjien Vuoden Yksinyrittäjän valitsee yksinyrittäjyyden asiantuntijaryhmä paikallisyhdistysten esittämistä ehdokkaista. Uudenmaan Yrittäjät on Suomen Yrittäjien toiseksi suurin aluejärjestö. Siihen kuuluu noin 7700 jäsentä 27 paikallisyhdistyksen kautta. Uudenmaan Yrittäjät toimii pääkaupunkiseutua ympäröivällä Uudellamaalla.

www.mikkoutter.fi

www.facebook.com/MikkoUtter