Ukrainan sodan jaloista saapuvien työllistymistä pyritään helpottamaan maksuttomalla verkkopalvelulla. Kuva: Getty Images
31.3.2022 klo 14:58
Uutinen

Uusi palvelu käyttöön ensi viikolla – Auttaa Ukrainan pakolaisia löytämään työpaikan Suomesta

Ukrainalaisten työnsaantimahdollisuuksia pyritään parantamaan maksuttomalla verkkopalvelulla.

Moni Ukrainan sotaa pakeneva etsii paitsi turvapaikkaa, myös työpaikkaa Suomesta. Vuonna 2018 perustettu Tavata Global on päättänyt helpottaa työnhakua ja toisaalta työvoimapulasta kärsiviä suomalaisia viljelystiloja verkkopalvelulla, jota se tarjoaa yhteistyössä MTK:n kanssa.

Tavatan verkkopalvelua käytetään normaalioloissa rekrytointitapahtumissa, mutta nyt palvelua on kehitetty ukrainalaisten tarpeisiin.

– Olemme heittäneet liiketoimintanäkökulman pois ja tarjoamme palvelua veloituksetta työnhakijoille ja työnantajille, Tavata Globalin hallituksen puheenjohtaja Jari Puranen kertoo.

Palvelussa työnhakijat voivat etsiä tarjolla olevia kausityövoimaa etsiviä suomalaisyrityksiä. Työnantajat puolestaan näkevät, ketkä ovat etsimässä töitä.

– Palvelun sisällä voidaan sopia tapaamisista tai tarkemmista yhteydenotoista. Tiedot näkyvät vain työnhakijalta työnantajalle ja päinvastoin, Puranen jatkaa.

Työnhakija näkee tarjolla olevat työpaikat luotuaan itselleen profiilin palveluun. Työnantaja tekee samoin. Profiilissa kerrotaan, millaista työtä henkilö etsii ja millaista työtä yritys tarjoaa.

– Jos joku työpaikka miellyttää, hakija voi joko laittaa viestin tai ehdottaa etätapaamista eli videoneuvottelua, jonka voi käynnistää palvelun sisällä, Puranen selvittää.

Pian käyttöön

Ulkomaalaisille suunnattu Tavata-palvelu on tarkoitus saada käyttöön ensi viikon alussa. Purasen mukaan käyttöliittymä toimii myös ukrainan kielellä.

Hakijoita pyritään houkuttelemaan palvelun käyttäjiksi Ukrainassa toimivan rekrytointiyrityksen avustuksella.

– Ennen sotatilaa olimme sopineet ukrainalaisen kausityörekryfirman kanssa kaupallisesta yhteistyöstä. Päivä sen jälkeen se strategia loppui, kun sota alkoi. Sen jälkeen päätimme, että jatkamme yhteistyötä uudella tavalla. Kyseisellä yrityksellä on paljon kontakteja ihmisiin, jotka etsivät työmahdollisuuksia Suomesta. He hoitavat myös kuljetukset Puolan puolelle.

Tavata-palvelusta kiinnostuneet kausityönantajat voivat olla yhteydessä Tavatan asiakaspalveluun (support@tavata.events) tai MTK:n tukeen (info@toitasuomesta.fi).

Olemme aikaisemmin kertoneet Karoliina Kauhasen kehittämästä Commu-sovelluksesta, joka kehitettiin alun perin kyytiavun pyytämiseen. Ukrainan sodan alettua sovelluksen painopistettä on siirretty pakolaisten auttamiseen kuten ruuan tai vaatteiden lahjoittamiseen.

Lue myös: Ulkomaalainen työntekijä saa huhtikuusta alkaen henkilötunnuksen vain verotoimistosta

Pauli Reinikainen
pauli.reinikainen@yrittajat.fi