Kuva: Getty Images

Ulkomaalainen työntekijä saa huhtikuusta alkaen henkilötunnuksen vain verotoimistosta

Ulkomaalainen työntekijä saa huhtikuusta alkaen henkilötunnuksen vain verotoimistossa asioimalla. Korona-aikana hakemuksen on voinut lähettää turvasähköpostilla, mutta poikkeusmenettely päättyy maaliskuun lopussa.

Kun ulkomaalainen työntekijä, jolla ei ole suomalaista henkilötunnusta, tarvitsee Suomessa verokortin tai veronumeron, Verohallinto rekisteröi hänet asiakastietokantaan. Tämän hakemuksen on voinut lähettää korona-aikana turvasähköpostilla, mutta jatkossa asian voi hoitaa ainoastaan verotoimistossa.

Saadakseen henkilötunnuksen pitää henkilökohtaisesti käydä tietyissä Verohallinnon toimipisteissä. Toimipisteet ovat: Helsinki (Hämeentie), Ivalo, Joensuu, Jyväskylä, Kemi, Kittilä, Kokkola, Kuopio, Lahti, Lappeenranta, Maarianhamina, Oulu, Pori, Rovaniemi, Seinäjoki, Tampere, Turku ja Vaasa.

Muista kuin edellä mainituista toimipisteistä ei voi enää huhtikuusta alkaen saada henkilötunnusta. Henkilötunnusten käsittelyaika on noin 1–3 arkipäivää.

Asiointia varten kannattaa varata aika soittamalla numeroon 029 497 050. Työnantaja voi myös varata ajan OmaVerossa. Ilman ajanvarausta asiointi on hitaampaa.

Jos rekisteröintiä hakeva on EU- tai ETA-maan tai Sveitsin ulkopuolisen maan kansalainen, työntekoon tarvitaan myös sen oikeuttava oleskelulupa.

Työnantajan velvollisuus on varmistua siitä, että ulkomaalaisella työntekijällä on työntekoon oikeuttava oleskelulupa silloin, kun lupa vaaditaan. Myös rekisteröintiä pyytävän ulkomaalaisen pitää varmistaa, että hänellä on Suomessa työnteko-oikeus.

Jos hakijalla ei ole työnteko-oikeuden sisältävää oleskelulupaa, se pitää hankkia Maahanmuuttovirastosta. Verohallinto voi rekisteröidä työntekijän väestötietojärjestelmään ja antaa hänelle henkilötunnuksen vain, jos hänellä on työntekoon oikeuttava oleskelulupa tai ulkomaalaislain tai kausityölain mukainen työnteko-oikeus. Työnteko-oikeudesta ja oleskeluluvista on lisää tietoa Maahanmuuttoviraston sivuilla: Etusivu | Maahanmuuttovirasto (migri.fi)

Toimitus
Toimitus