14.6.2021 klo 08:55
Uutinen

Vaaleista kesään

Hieno alkukesä on saanut ihmiset liikkeelle, elämä tuntuu palaavan. Rokotukset etenevät hyvää vauhtia – syyskuussa suuri osa suomalaisista on saanut kaksi annosta. Monella on varmasti tarve ottaa kaikki ilo irti vapautuvasta yhteiskunnasta. Viime kesänä jo opittiin näkemään hyvää Suomessa ja lähdettiin lähireissuille. Tänä kesänä sama uudelleen ja konkarina kohti kotimaan nautintoja.

Yrittäjillä on hönkä päällä palvella asiakkaita, ja ilolla tullaan ulos pitkästä ja pimeästä tunnelista. Siirtymä on monelle kuitenkin myös raskas. Pitkä taistelu on verottanut voimia ja vienyt taloudellisesti huonoon jamaan. Vaikka nousuun päästään, paikataan sillä aluksi vain menetyksiä. Parempi tilanne häämöttää kauempana tulevaisuudessa. Yrittäjien hyvinvointi on heikentynyt jo pidemmän aikaa, eikä mennyt vuosi ole tuonut siihen parannusta. Pienessä yrityksessä jokainen on avainhenkilö ja yrittäjä kantaa valtavaa vastuuta työntekijöistään. Pienet yritykset ovat tutkitusti hyviä työpaikkoja. Hyvinvoinnin kehittämisellä pienissä yrityksissä on laajat vaikutukset työelämään kokonaisuutena. Pohja on hyvä.

Kuntavaalit on käyty ja uudet valtuustot pääsevät töihin elokuussa. Mielenkiintoista nähdä, kuinka sote-uudistus etenee ja tuleeko maakuntavero. Joka tapauksessa näyttää siltä, että sote-tehtäviä siirtyy kunnista pois ja työllistämistehtäviä taas siirretään kuntiin. Molemmilla on elinvoimavaikutuksia myös sitä kautta, minkä verran yritykset pääsevät mukaan palveluntuottajina. Sekä sotessa että työllisyyspalveluissa toimii runsaasti yrityksiä, jotka työllistävät paljon alansa asiantuntijoita. Kuntien ja hyvinvointialueiden hankinnoilla on väliä. Palveluseteli on toimiva väline moneen kohtaan.

Kuntien tehtävien uudelleen määrittelyssä ovat tulevan valtuustokauden päättäjät näyttämässä suuntaa. Asettavatko kunnat työllisyystavoitteita itselleen ja suunnataanko elinvoimatoimia aktiivisesti tavoitteita kohti? Ihmisten työllistymiseen tarvitaan kasvavia yrityksiä. Päätösten yritysvaikutuksia arvioidaan tällä hetkellä järjestelmällisesti ja läpileikkaavasti alle sadassa Suomen kunnista. Nyt on ryhtiliikkeen paikka ja mahdollisuus jopa kilvoitteluun toimivimmista ratkaisuista. Millaisia yritysvaikutusten arvioinnin malleja syntyy?

Kulttuurista on puhuttu hyvin vähän puolueiden vaalikampanjoissa, vaikka kulttuurin edistäminen kuuluu kunnan tehtäviin ja sen osuus kasvaa, mikäli sote siirtyy hyvinvointialueille. Kulttuurialan yrittäjyys unohtui myös koronatoimissa. Alalla on runsaasti yrittäjiä, joiden osaaminen alan verkostoissa on hiottu huippuunsa. Winston Churchillinkin sanotaan todenneen toisen maailmansodan rahoitusta pohdittaessa, ettei ilman kulttuuria ja taidetta maassa ole mitään puolustettavaa.

Kesätapahtumat, terassit, putiikit, perhejuhlat, pihan laitto, mökki ja matkakohteet kutsuvat suomalaisia. Kesä työllistää valtavan määrän yrittäjiä ja heidän tiimejään, jokainen ostopäätös vaikuttaa elinvoimaan. Toivottavasti kansainvälinenkin liikenne saadaan käyntiin. Tikkakoskelle pääsee lentämään Keski-Suomeen kesän viettoon, ja lentoja menee myös Helsingin suuntaan. Hinnat ovat erittäin kohtuulliset.

Kirjoittaja on Keski-Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Sanna-Mari Jyräkoski. Kirjoitus on julkaistu 14.6.2021 sanomalehti Keskisuomalaisessa.