11.11.2019 klo 13:50
Uutinen

Vähän erilaista yrittäjyyttä Kymenlaaksosta

Lounaassa tuulee, se on yleensä lämmintä tuulta. Kaakkois-Suomen lounaisimmat yrittäjät löytyvät Pyhtäältä. Sieltä vielä lounaisin yrittäjä asuu Uudenmaan puolella, mutta yritystoimintaa on Loviisassa, Pyhtäällä ja Lapinjärvellä. Asiakkaita pitkin Etelä-Suomea. Hänen raaka-aineensa tulee merestä, osa Itäisestä Suomenlahdesta, mutta muualtakin nousee. Hieman erilainen yrittäjäkuva kuin sisämaan kuivilla mailla tai järvien rannalla asuvilla yrittäjillä. Lounaisin yrittäjä on kalastaja Ben Henriksson.

Innovatiivisuus, uuden hakeminen ja loputon optimistisuus kuvastaa tätä yrittäjää erinomaisesti.

–Kotipaikka on Ahvenkoski Pyhtäällä, kertoi Henriksson. Aloitin vuonna 1988 1-luokan kalastajana, silloin myös kiersin pakettiautolla myymässä saalistani.

Sittemmin hän perusti ja ehti jo myydä poiskin Disa´s Fish -yrityksen. Se jatkaa uusien omistajien kanssa menestystä Haminassa ja Loviisassa.

–Tänä päivänä käytössäni on kaksi kalastusalusta, kuusi push-up rysää, kymmenen suomukalarysää ja verkot. Myynti tapahtuu kahdesta myymälästä.

Lämmin- ja kylmäsavukalat tehdään itse Ahvenkosken kalasavustamolla samoin kuin graavikalat. Myös nahkiaiset kuuluvat valikoimaan ja uutuutena jääkypsytetyt Arctic Umami -tuotteet sekä särkikalat; vimpa ja suutari.

Teksti ja kuva: Hannu Lehtinen