Muun muassa Giniä ja sitruunamehua sisältävän Beau Geste -cocktailin valmisti baarimestari Ariel Sanecki irlantilaisessa hotellissa. Kuva: Mika Levälampi
1.3.2024 klo 07:35
Uutinen

Valokuvaaja Mika Levälampi on ikuistanut satoja juomia – ”Rakkaus cocktaileihin syntyi baarimestarin työssä”

Mika Levälammen cocktailkuviin on loihdittu erilaisia tunnelmia aavikon karusta erämaasta jäänsiniseen raikkauteen.

Yrittäjä ja valokuvaajamestari Mika Levälammen cocktailkuvat hohkaavat herkullisia asetelmia ja siemailuun houkuttelevia kirkkaita värejä. Joissakin kuvissa myös lasien muodot ovat erikoisia. Levälampi on ikuistanut muun muassa lasilinnun, jonka pyrstöstä voi siemailla juomaa, sekä lappeellaan makaavan kalan muotoa muistuttavan lasiluomuksen.

Levälampi arvioi ottaneensa vuosien varrella vähintään satoja kuvia erilaisista cocktaileista. Näistä kuvista 36 on parhaillaan esillä Helsingissä kauppakeskus Redissä sijaitsevassa Finnfoto Galleriassa.

Levälammen näyttelystä uutisoi ensin Helsingin Uutiset.

– Ihmiset ovat tottuneet näkemään cocktailkuvia julisteissa tai ravintoloiden pöytäständeissä kera tekstin, että ”tilaa tämä erikoishintaan nyt perjantaina”. Näyttelyssäni cocktailkuvat tuodaan ihmisten iholle siten, että he näkevät selkeästi juoman jokaisen suklaahipun ja kuplan, Levälampi sanoo Yrittajat.fille.

Levälampi on työskennellyt reilut kymmenen vuotta ammattikuvaajana, ja sitä ennen hän oli ravintola-alalla noin 20 vuotta. Toimenkuviin kuuluivat muun muassa baarimestarin ja baarimestarikouluttajan tehtävät.

– Rakkaus cocktailien kauneuteen syntyi baarimestarin työssä. Silloin opin, kuinka paljon työtä vaatii se, että pystyy valmistamaan oikeat makuyhdistelmät sekä niihin sopivat koristeet.

Nykyisin hänellä on yhden hengen yritys nimeltä Levälampi Visuals Oy, jonka asiakkaina on yrityksiä.

Baarimestari Greta Grönholm loihti sekä Blue Skyn että My Pink Cotton -cocktailin. Kuvat: Mika Levälampi

Lasin kuvaaminen haastavaa

Levälammen mukaan monta haastetta pitää selättää ennen kuin huippulaadukas cocktailkuva on valmis.

Taitoa vaaditaan muun muassa juomaa sisältävän lasin kuvaamisessa. Kiiltävä esine pitää kuvata siten, ettei lasista heijastu sellaista, mitä ei haluta kuvaan mukaan. Samalla juoman autenttisen värin pitää hehkua lasin läpi ja yksityiskohtien näkyä kuvassa tarkasti.

– Lasin muoto voi olla haastava tai sen valaiseminen vaikeaa. Kuvan tilannut asiakas saattaa haluta tuoda esiin myös lämpötilan, kuten että juoma on höyryävä tai todella kylmä. Joskus asiakas haluaa roiskekuvia, jossa juomaan putoaa nestettä siten, että se muodostaa pilarin juuri ennen läsähtämistä.

Erityisesti liikkuvaa nestettä ja sen eri muodostelmia kuvattaessa reagointinopeuden pitää olla valtava.

– Joskus on yksi kymmenestuhannesosa sekuntia aikaa saada kamera laukeamaan oikealla hetkellä.

Tequilan kuvaamista varten Mika Levälampi teki studioon aavikon pienoismallin. Kuva: Mika Levälampi

Juoman sielu esiin

Levälammelle cocktailkuvien ottamisessa keskeistä on loihtia oikeanlainen tunnelma, joka kuvastaa juoman sielua ja olemusta.

– Maku ja elämys aukeavat kuvan kautta. Esimerkiksi kirkkaankeltaisen tequilan kuvaamista varten tein studioon hiekkaisen aavikon, jossa on kaktuksia ja auringonlasku taustalla.

Ammattimaisesti otetut cocktailkuvat ovat vieneet Levälammen myös ulkomaille. Kun Irlannissa 200 vuotta vanhassa linnassa sijaitseva luksushotelli uudisti drinkkilistansa, hotellin edustajat kutsuivat hänet kuvauskeikalle.

– Vietin viikon keskellä irlantilaisia nummia ja golfkenttiä ja otin kuvia hotellin drinkkilistaan.

Levälampi on ikuistanut cocktaileja myös Tanskassa sekä monissa Euroopan eri maissa työskentelevien baarimestareiden valmistamia drinkkejä Turku Grand Cocktail Weekend -festivaaleilla.

– Maku ja elämys aukeavat kuvan kautta, Mika Levälampi sanoo. Kuva: Mika Levälampi

Näyttely lähtee turneelle

Suurin osa Levälammen asiakkaista, jotka cocktailkuvia tilaavat, ovat alkoholin maahantuojia ja valmistajia. Myös ravintoloita on asiakkaina.

Kuvaustilanteessa mukana on yleensä huippubaarimestari, joka valmistaa juoman, mutta Levälampi valjastaa myös omat baarimestarin taitonsa kuvausprojektiin.

– Teen itse paljon juomia silloin, kun otan kuvia baarialan julkaisuihin.

Levälammen Art of Cocktail -niminen näyttely lähtee turneelle kauppakeskus Redin Finnfoto Galleriasta. Kun näyttely pannaan siellä kasaan maaliskuun lopussa, kuvat viedään Lempäälän Ideaparkiin. Sitten ne palaavat Helsinkiin kauppakeskus Kaareen, josta näyttely siirretään Hämeenlinnaan. Kaiken kaikkiaan näyttely on esillä kahdeksan kuukautta.

Cocktailkuvat ovat vain yksi osa Mika Levälammen repertuaaria. Ammattikuvaajalta tilataan muitakin tuotekuvia sekä henkilökuvia.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Milla Rautiainen