Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

25.8.2020 klo 14:38
Uutinen

Valtakunnallisen yksinyrittäjäpalkintojen voittajat ovat kokeneet erikoisen vuoden – kasvua, täysstoppi ja uutta kehitystä

Vuoden yksinyrittäjäpalkinto toi näkyvyyttä ja huomiota toimialalle. Korona sotki kaiken, mutta pakotti uudistumaan.

Vuoden 2019 lokakuussa Suomen Yrittäjät palkitsi valtakunnallisilla yrittäjäpäivillä kaksi Vuoden yksinyrittäjää, live-kuvittaja Linda Saukko-Raudan ja It-palvelujohtamisen konsultin Jaakko Marinin.

Palkittujen vuosi alkoi hienosti, sillä palkinto kasvattaa luottamusta

– Yksinyrittäjä myy luottamusta, joten palkinto itsessään ja sitä seurannut kutsu presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotolle teki sen, että minua kuunnellaan entistä tarkemmin, Marin kertoo.

Saukko-Raudan mukaan palkinto herättää kiinnostusta paitsi yrittäjään itseen myös koko toimialaan.

– Livekuvituskeikoilla minut saatetaan esitellä Vuoden valtakunnallisena yksinyrittäjänä. Palkinnon myötä on etabloitunut se, että ”ai tää on se, joka tekee tätä hommaa”. Palkinto on tuonut livekuvitusta suurempaan tietoisuuteen, Saukko-Rauta sanoo.

Myös Marin on saanut kertoa IT-palvelujohtamisesta asiaan vihkiytymättömille ja vastata useamman kerran kysymykseen, mitä hän tekee työkseen.

Saukko-Rauta pääsi Linnan juhlien tv-lähetyksessä haastatteluun antamaan näytteet työstään.

– Se vaati vähän etukäteisvalmistelua, mutta tietenkin rikastutti kokemusta, hän sanoo.

Toiminta alas ja ylös

Lokakuun palkintojenjaon jälkeen molemmilla yksinyrittäjille oli kiireinen loppuvuosi ja uusi vuosikin alkoi hyvässä vauhdissa.

Sitten tuli koronakriisi.

– Vuosi oli hyvällä kasvu-uralla, kunnes asiakkaat vetivät liinat kiinni. Valmennukset peruttiin. Tämä asia koetaan joko niin tärkeäksi tai vaikeaksi, että ihmiset haluavat osallistua valmennukseen kasvotusten, vaikka se onnistuu etänä aivan mainiosti, Marin sanoo.

Kaksi kuukautta Marinin kalenterissa oli hiljaista, mutta sitten toiminta elpyi. Etäkoulutukset alkoivat kelvata ja bisnes rullata.

– Ilmeisesti ihmiset ajattelivat, että tämä tilanne saattaa kestää pitkään, joten asioita täytyy edistää joka tapauksessa. Itsellä on ollut pää pyörällä, kun ensin liiketoiminta ajetaan alas ja sitten pikavauhtia ylös, Marin sanoo.

Saukko-Rauta kuvailee kevättä sanoilla ”Pyhä jysäys”. Kalenterista katosivat kaikki keikat kahdessa päivässä. Hän oli juuri palkannut ensimmäisen työntekijän, nuoren kuvittajan.

Onneksi töitä riitti. Yritykset ovat joutuneet muuttamaan strategioitaan ja ne ovat ostaneet strategian viestimisen tueksi kuvituspalveluita.

– Palkkasin hänet sikäli hyvään aikaan, että työlistalla oli tilauskuvituksia ja niitä tuli lisää. Oman työni piti joustaa, sillä lasten etäkoulu vaati minun panostani. Delegoin töitä kuvittajalle, joka oli 60-prosenttisella työajalla. En ole ollut hyvä delegoimaan aikaisemmin, Saukko-Rauta kertoo.

Oppitunteja yrittämiseen

Saukko-Raudan palveluvalikoimaan on jo aiemmin kuulunut etälivekuvitus, mutta koronan myötä se työ on lähtenyt vetämään. Hän toivoo, etälivekuvitus yleistyisi entisestään.

Marin on koronakriisin karaisemana kehittänyt omaa virtuaalisen oppimisalustaa etäkoulutuksia. Työntekijän rekrytoiminen jäi koronan jalkoihin, mutta hän uskoo, että sekin tapahtuu vielä tämän vuoden aikana.

– Etäkoulutus on vähän ikävää, kun pidät luentoa tietokoneelle, missä vastassa on pallukoita ja nimikirjaimia, vaikka tulokset ovat olleet ihan hyviä. Virtuaalisen oppimisalustan kehittäminen varmistaa, että etäkoulutus on helpompaa ja olen valmiimpi, jos vastaavaa yhteiskunnan sulkemista tapahtuu. Se ei enää vaikuta liiketoimintaani. Syksyn tilauskanta näyttää nyt hyvältä, Marin sanoo.

Pää pinnalla edelleen

Koronasta selvittiin siis säikähdyksellä ja yrittäjät katsovat luottavaisina tulevaisuuteen. Oppimiskokemuksiakin tuli.

– Tapahtuu mitä hyvänsä, taivas ei tipu niskaan. Täytyy pitää vain pää kylmänä ja tehdä päätöksiä harkiten. Elämän tärkeimmät asiat ovat kuitenkin muualla kuin yrittämisessä. Olen keskittynyt perheeseen, harrastuksiin ja luonnossa liikkumiseen. Ei sillä toki loputtomasti elä. Sitten täytyy vain keksiä muita tapoja tehdä, koska lamaantuminen ei ole vaihtoehto, Marin sanoo.

Samoja mietteitä on ollut Saukko-Raudallakin. Yrittäjyys vaatii sitkeyttä, eikä tuleen voi jäädä makaamaan. Tärkeintä on toimia.

– Kevät oli rankkaa työn ja perheen yhdistämisen kannalta. Samalla piti miettiä isoa kuvaa ja sitä, mikä on tärkeää. Oli myös viestittävä avoimesti asiakkaiden kanssa omasta tilanteesta. Nyt tuntuu, että pää on pinnalla, mutta jalat polkee kovasti pinnan alla.

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi