12.10.2017 klo 17:02
Uutinen

Valtaosa vastuullisuusrikkomuksista tehdään kokeneissa yrityksissä – Raportointivelvoite vain isoilla

Kaksi kolmasosaa yritystoimintaan liittyvistä vastuullisuusrikkomuksista, kuten ympäristö- ja työturvallisuusrikkomuksista tehdään vähintään kymmenvuotiaissa yrityksissä.

Laiminlyönneistä 22 prosenttia tehdään rakennusalalla. Tiedot perustuvat Suomen Asiakastieto Oy:n tietokantaan, joka kokoaa jokaisen suomalaisen yrityksen vastuullisuustiedot ensimmäistä kertaa yhteen. Asiakastieto uskoo palvelun parantavan yrityskentän läpinäkyvyyttä merkittävästi.Vastuullisuusrikkomuksia eniten rakennusalalla

Merkintöjä rikostuomioista ja seuraamusmaksuista löytyy viimeisen viiden vuoden aikana noin 1070 suomalaisyritykseltä, joista reilu viidennes toimii rakennusalalla. Seuraavaksi eniten rikkomuksia tehdään teollisuudessa sekä tukku- ja vähittäiskaupan alalla.

Kunnollisuuskatsaus paljastaa, että tiettyjen toimialojen lisäksi kokeneidenkin yritysten vastuullisuudessa on usein parannettavaa. Merkintöjä saavista yrityksistä kaksi kolmasosaa on toiminut vähintään 10 vuotta.

– Suomessa toimii siis 719 kokenutta yritystä, joiden vastuullisuudessa on ollut huomautettavaa, katsaus paljastaa.

Pienyritysten vastuullisuustietojen selvittäminen helpottuu palvelun myötä

Suomalaisyritysten kunnollisuuskatsauksen tiedot perustuvat Asiakastiedon uuteen digitaaliseen palveluun, jonka avulla voi seurata jokaisen suomalaisen yrityksen vastuullisuustietoja, kuten yritykseen liittyviä rikostuomioita, laiminlyönti- ja seuraamusmaksuja, ympäristösertifikaatteja ja toimialakohtaisia päästöjä.

Palvelussa yrityksiä tarkastellaan ympäristövastuun sekä sosiaalisen ja hallinnollisen vastuun näkökulmista.

– Tähän asti etenkin pienten yritysten vastuullisuustietojen selvittäminen on ollut erittäin työlästä, joissain tapauksissa jopa mahdotonta. Esimerkiksi tiedot rikostuomioista on pitänyt pyytää paperisista arkistoista, kertoo liiketoiminnan kehityspäällikkö Otto Olsson.

Palvelun avulla vastuullisuustietojen seuranta voidaan ottaa osaksi jatkuvaa kumppanien tuntemis- ja riskienhallintaprosessia, Olsson toteaa.

Valtaosalla ei raportointivelvollisuutta

Vuonna 2018 voimaan tulevan kirjanpitolain muutoksen jälkeen kaikkien yritysten, jotka työllistävät yli 500 henkilöä, ja joiden liikevaihto tai tase on tarpeeksi suuri, täytyy raportoida myös vastuullisuuteen liittyvistä tiedoistaan.

Asiakastiedon kunnollisuuskatsaus paljastaakin, että kolme neljästä yrityksestä, joiden tiedoista löytyy tuomioita ja seuraamusmaksuja, työllistää alle 500 henkilöä. Näillä yrityksillä ei siis ole lainkaan vastuullisuuteen liittyvää raportointivelvollisuutta.

Suomalaisyritysten kunnollisuuskatsaus on kokonaisuudessaan luettavissa osoitteessa www.vastuullinenyritys.fi

Yrittäjäsanomat

toimitus@yrittajat.fi