Ekonomistit suhtautuvat kriittisesti valtion budjetin finanssipoliittiseen linjaan. Kuva: Getty Images
26.1.2022 klo 15:02
Uutinen

Valtion budjetin finanssilinja ei innosta ekonomisteja: ”Suhdannetilanteeseen nähden liian löysä”

Ainoastaan neljännes taloustieteilijöistä tukee valtion finanssipoliittista linjaa.

Suomalaiseen Ekonomistipaneeliin perustuvan Ekonomistikone.fi -palvelun mukaan vain 25 prosenttia ekonomisteista tukee valtion kuluvan vuoden budjetin talouspoliittista linjaa. Kyseessä on riippumaton akateeminen asiantuntijapaneeli. Ekonomisteista 39 prosenttia ei pidä valtion finanssipoliittista linjaa vallitsevaan tilanteeseen sopivana. Kannastaan epävarmoja on 28 prosenttia.

Ekonomistikone selvittää ekonomistien kantoja ajankohtaisiin talouden kysymyksiin. Suomen Yrittäjien pääekonomisti Mika Kuismanen yhtyy kritiikkiin.

– Hallituksen finanssipolittiinen linja on suhdannetilanteeseen nähden liian löysä. Erityisesti menokehyksistä luopuminen on ajattelematonta ja luo epäluottamusta harjoitetun talouspolitiikan luotettavuuteen, hän sanoo.

Ekonomistikoneen mukaan moni ekonomisti arvioi budjetin nykytilanteessa liian elvyttäväksi. Epävarmuutta tuo koronapandemian jatkuminen.

– Se, että tässä suhdanteessa ei kyetä julkisen talouden sopeuttamiseen luo sen riskin, että sopeuttaminen joudutaan pakon edessä tekemään epäsuotuisassa suhdannetilanteessa. Julkisen talouden menorakenteen uudistaminen talouskasvua kannustavaksi tulisi aloittaa välittömästi,

Kuismanen jatkaa.

Vain 17 prosenttia Ekonomistipaneelin vastaajista arvioi, että valtion koronakriisin aikaiset yritystuet ovat kohdentuneet onnistuneesti. Päinvastaista mieltä on 36 prosenttia ja kannastaan epävarmoja on 39 prosenttia.

Ekonomistien mukaan koronakriisin alkuvaiheen kehittämisavustukset kohdentuivat kehnosti, mutta koronatukien osumatarkkuus parani kustannustuen käyttöönoton myötä.

Ekonomistien tarkemmat vastaukset ovat luettavissa sivustolla ekonomistikone.fi.

Pauli Reinikainen